Enkele maanden geleden was ik te gast in de Franse Sud-Ouest, meer bepaald in Gascogne, net ten zuiden van Bordeaux. Ik viel er van de ene verbazing in de andere: een prachtige streek, die niet door toeristen platgelopen wordt, en waar de Fransen nog oprecht warm, gastvrij en onverstoorbaar Frans zijn. Je komt er vanzelf tot rust. Het is daarenboven een paradijs voor wie houdt de authentieke Franse keuken, zowel de gastronomische als de rustieke variant. Voor elk wat wils in de Sud-Ouest, ook op wijngebied!

Enkele suggesties voor streken en appellaties die je zeker niet mag missen:

IGP Côtes de Gascogne
Dit gebied omvat 13.000 hectare tussen de rivier Garonne in het noorden, het Forêt des Landes in het westen, en de Pyreneeën. In tegenstelling tot wat je verwacht in zuiderse streken, worden hier vooral witte wijnen gemaakt, van de druivenrassen colombard, ugni blanc, gros en petit manseng, maar ook van sauvignon blanc en chardonnay. Je vindt er levendige droge, halfzoete en zoete witte wijnen, maaltijdvriendelijk, steeds met frisse zuren en vaak een mooie aromatische complexiteit. En wat me meest van al verbaasde: ze zijn vrij laag in alcohol (vaak slechts 11.5%), en worden verkocht aan nagenoeg onklopbare prijzen.

AOC Saint-Mont
Net iets zuidelijker komen we aan de 1200 hectare van de appellatie Saint-Mont, waar dankzij de okergele sables fauves-bodem nog een zeldzame wijngaard-op-originele-onderstokken bewaard is gebleven, niet aangetast door de Phylloxera vastatrix, de druifluis die eind 19e eeuw de meeste Europese wijngaarden heeft vernield. Op dit perceel van 20 are groeien knoestige, kronkelende wijnstokken van vermoedelijk meer dan 200 jaar oud. Een must see voor wijnliefhebbers én plantennerds!

Je kan in Saint-Mont ook terecht voor gastronomisch veelzijdige rode, rosé- en witte wijnen van de plaatselijke druivenrassen, en met een erg goeie prijs-kwaliteitverhouding, ook in het hoger gamma. Zo betaal je bijvoorbeeld voor de iconische rode wijnen van Château de Sabazan net geen 20 euro. En Colruyt verkoopt de leuke “Diable Rose”, een frisse en fruitige rosé van tannat, pinenc en cabernet sauvignon, voor om en bij de 5 euro. Ideale serveertemperatuur: 6,66°C!

AOC Madiran en Pacherenc du Vic-Bilh
Ten zuiden van Saint-Mont bereiken we het idyllische dorpje Madiran, omgeven door glooiende wijngaarden. Rode wijnen uit de streek worden uitgebracht onder de appellatie Madiran, terwijl de droge en zoete witte wijnen uit hetzelfde gebied het label Pacherenc du Vic-Bilh dragen.
In Madiran is de tannatdruif heer en meester. Ze brengt enerzijds klassieke krachtige en kruidige bewaarwijnen voort, maar wordt ondertussen ook gevinifieerd in een nieuwe, modernere stijl. Een heel pak jongere wijnmakers, waaronder veel vrouwen, maken hier mooie soepele en fruitige rode wijnen, nog steeds vol karakter maar een stuk toegankelijker dan hun potige voorvaderen.

Pacherenc du Vic-Bilh is evenzeer een appellatie om in de gaten te houden. Slechts 300 hectare groot, maar er worden net zoals in Jurançon heerlijke aromatische witte wijnen gemaakt van o.a. gros en petit manseng. Ze zijn beter bekend voor dessertwijnen, maar onder de vermelding “Pacherenc du Vic-Bilh Sec” kan je erg interessante droge witte aperitief- en maaltijdwijnen ontdekken.

Frankrijk Herontdekken
Zuidwest-Frankrijk is een heerlijk authentieke en ontspannende vakantiebestemming voor de zomer, of voor gewoon even tussendoor. In minder dan twee uur vlieg je van Brussel naar Toulouse, Pau of Bordeaux; met de wagen ben je vanuit Vlaanderen een elftal uur onderweg.

Meer info op:
http://www.france-sudouest.com
http://www.vins-cotes-gascogne.fr
https://www.vins-saintmont.com/
https://madiran-pacherenc.com/