Ilse D’hooge schrijft voor Libelle en Libelle Lekker en runt samen met haar man Sven De Muynck vishandel C-Food in Lochristi bij Gent, waar ze ook kookworkshops geeft. Vorig jaar bracht ze met Easy@home een boek uit boordevol eenvoudige recepten die de hele familie graag eet. Vandaag is het vervolg er: Easy@home. Back to basic.

Gatien, Guillaume, Ilse, Gilles en Sven

Inspiratiebron voor het nieuwe boek waren haar drie zonen die hun moeder steeds vaker om raad vroegen als ze vrienden en vriendinnen iets lekkers wilden voorzetten. De hippe maaltjes waren al de revue gepasseerd en nu wilden ze wel eens een onvervalste bearnaise, bechamel of duglérésaus op het menu zetten. Ilse praatte hen bij, maar bedacht dat niet iedereen een moeder heeft waar ze mee in de potten kunnen kijken. Easy@home. Back to basic was geboren!

Zonder belerend te zijn, zet Ilse je op weg naar klassiekers en geeft ze antwoorden op prangende kookvragen. In zes hoofdstukken komen we van kip over vlees, vis en groenten, bij soepen en bouillons om af te sluiten met sauzen, vinaigrettes en marinades. Elk hoofdstuk heeft zijn ‘Easy in 4 steps’-recept, eenpansgerechten die een basis kunnen zijn waarop je kunt terugvallen als je geen inspiratie hebt of als het even snel moet gaan. In alle recepten staan praktische tips zoals: in welke richting snijd je het vlees, moet het deksel erop bij het koken van groene groenten, welk deel van de kip gebruik je in de wok, hoe krijg je een krokant korstje aan de vis,…

Maar zegt Ilse: “Laat het vooral smaken en geniet van samen eten. De beste basis blijft immers nog altijd: eerlijk, makkelijk, gezellig en snel klaar!”

Easy@home. Back to basic kreeg meteen een vast plekje in mijn keukenboekenkast, gezellig dicht bij zijn oudere broertje.

Easy@home. Back to basic Ilse D’hooge – uitg. Angèle 24,99 euro

Mediterrane kabeljauw
Tijdens de boekvoorstelling maakte Ilse à la minute een ‘Easy in 4 Steps’ visschotel met kabeljauw. Kleurrijke kerstomaatjes zorgen voor de mediterrane toets en haar tip: stoof de tomaatjes vooraf aan, zo benadruk je hun heerlijk zoete smaak.

Nodig (voor 4 pers.)
4 el olijfolie
1/2 tl chilivlokken
1 gesnipperde sjalot
2 gesnipperde teentjes knoflook
250 g kerstomaten (verschillende kleuren), gehalveerd
100 ml droge witte wijn
2 el citroensap
1 tl citroenzeste
handvol basilicumblaadjes, gesnipperd
peper en zout
4 stukken kabeljauwfilet van 150 à 180 g (schelvis is een goed alternatief)

Doen
– Verhit 2 el olijfolie in een pan die geschikt is voor de oven en voeg de chilivlokken, sjalot en knoflook toe.
– Voeg de kerstomaten toe en roerbak ongeveer 4 min. tot ze zachter zijn, maar nog hun vorm hebben.
– Blus met de witte wijn, doe er citroensap en -zeste, basilicum, peper en zout bij en laat nog 2 min. verder garen.
– Bak de kabeljauw in een andere pan aan beide kanten goudbruin in 2 el olie. Kruid met peper en zout. De vis mag binnenin nog niet helemaal gaar zijn.
– Leg de moten op de tomatensaus en zet 5 à 10 min. in een op 180°C voorverwarmde oven, tot de vis gaar is.
Lekker met tagliatelle of brood.

Tekst Tine Bral
Foto’s Marc-Pieter Devos