Ook dit jaar ben ik opnieuw kerstkok van dienst. Hapjes en voorgerechten combineer ik in een sharingtafel en schud ik die moeiteloos uit mijn mouw, voor het ‘grote’ werk – de gevulde kerstkalkoen – is het terug even Boers & Boers bellen.
TVT-smaakmaker Tine Bral

Naar de site van Boers & Boers en hun Copas kerstkalkoenen dus. Naast hun heerlijke kalkoenen – dit wordt de derde die ik op de kersttafel zou zetten – hebben ze dit jaar ook hertenvlees in hun aanbod. Dit wordt even overleggen met de kersteters, want ik zie zo’n mooi stuk ‘haunch’ (hertenbout) als braadstuk midden op de feesttafel wel zitten in plaats van de traditionele goudgeel gebakken kalkoen. De kids vinden geen kalkoen maar niets, allicht heeft dit alles te maken met de lekkere vulling waar ze elk een royale portie van krijgen.

Lang moest er toch niet gepalaverd worden. Voor de ‘groten’ wordt het dit jaar de hertenbout en voor de kids bestellen we een halve gevulde kalkoen, heel handig dat dit kan!

Waar de kalkoenen vandaan komen, vertel ik nog graag even want het is zo’n mooi verhaal. De familie Copas – al generaties een landbouwersfamilie – woont in een prachtig stukje Engeland. In 1957 krijgt de jonge Tom Copas jr van Tom Copas sr een luidruchtig geschenk: 153 kalkoenen. Vandaag lopen 40.000 kalkoenen in de weiden en boomgaarden rondom de boerderij. De Nederlandse broers Boers leerden Copas kennen en kwamen enkele jaren terug op het idee om in de kerstperiode gevulde kalkoenen via internet aan te bieden op de Nederlandse en Belgische markt. Met succes!

Ook voor het wild hertenvlees zochten de broers Boers naar een authentieke leverancier. De Britse expert terzake Nigel Sampson bracht hen in contact met de landgoederen Altnaharra en Culligran in het noorden van Schotland. Het resultaat gaan we dus dit jaar proeven. Naast de stevige bout kun je ook opteren voor de zachtere hertenrugfilet, maar wij houden het dus stevig.

Terwijl ik door het aanbod loop – er is ook nog de typisch Britse gelakte kerstham en de al even Britse Beef Wellington ofte rundsvlees in bladerdeeg – kom ik bij de fantastische gerookte zalm. Deze zalm uit Loch Lomond, eveneens in Schotland, wordt gezouten en gerookt op beukenhout van de bossen rond de Loch. Vorig jaar werd hij algemeen gesmaakt, dus wordt hij ook dit jaar een van mijn sharings.

Even praktisch nu. Alles wordt diepgevroren thuis geleverd op 22 of 23 december. Met de ‘bereidingswijzer’ in de hand en de bijgeleverde vleestermometer in aanslag, ga je dan aan het werk. Alhoewel dit ‘werk’ heel beperkt is, gewoon in de oven schuiven en in de gaten houden.

Smakelijke kerst!

Bestellen kan t/m 19 december via https://www.boersenboers.nl