Wat vliegt de tijd – alweer een nieuw (wijn)jaar! Dit is altijd een goed moment om even vooruit te blikken: welke wijntrends verwachten we in het nieuwe jaar te zien groeien en bloeien?

1. De transformatie van klassieke wijnregio’s

In wijn, zoals in het leven, denken we vaak in termen van ‘oud’ en ‘nieuw’: oude wereld versus nieuwe wereld, gevestigde versus opkomende regio’s, en de traditionele aanpak van oudere generaties in schril contrast met de frisse, moderne dynamiek van het jong geweld. Maar in de realiteit is deze opsplitsing zelden accuraat, en al even zelden nuttig. Een inventieve geest is namelijk niet gebonden aan een bepaalde leeftijdsgroep of generatie. En ingenieuze, ondernemende en inspirerende individuen kunnen een enorme invloed hebben op een volledige, mondiale industrie. Daar komt nog bij dat innovatie en ervaring doorgaans hand in hand gaan. Je wortels hebben in het verleden betekent niet automatisch dat je erin vast zit.

Dit is precies wat we momenteel zien gebeuren in vele zogenaamd klassieke wijnregio’s: ze passen zich aan, ze transformeren. Er wordt al eens gesproken over ‘heruitvinden’, maar dat is niet de juiste term, want het gaat eerder over een herintegratie, waarbij traditie, identiteit en verworven technische know-how ingezet worden in functie van de toekomst.
Neem Champagne, bijvoorbeeld, waar al vele jaren een grootschalig en wetenschappelijk stevig onderbouwd project rond duurzaamheid aan de gang is. Je vindt hier niet alleen een groeiend aantal wijnbouwers die biologisch en/of biodynamisch werken, maar vooral ook effectieve initiatieven die ondernomen worden door de ganse sector, met inbegrip van de toeleveranciers.
Of kijk naar Bordeaux, waar niet alleen geïnnoveerd wordt in wijngaardbeheer en het wijnmaken zelf, maar waar ook een algemene rebranding en investeringen in opleiding, wijntoerisme en in het ontwerpen en de architectuur van de wijndomeinen zelf, de iconische regio verder op weg zet naar een glorieuze toekomst.

Naast specifieke regio’s kunnen zelfs volledige wijnlanden een omwenteling doormaken. Duitsland, om maar één zo’n land te noemen, werd door bon vivants lang gezien als de wat stoffige heimat van lederhosen, braadworst en hoempamuziek, eerder dan een producent van fijne, elegante wijnen. Maar anno 2020 zijn vele Duitse wijndomeinen, net zoals hun Oostenrijkse buren, een uitstekend voorbeeld van de succesvolle integratie van technologische, economische en sociale innovatie. Hun beroemde wijnhogescholen en onderzoeksinstellingen blijven hoge toppen scheren en wijnmakers van alle leeftijden en uit alle 13 Duitse wijngebieden produceren meer wijnen van wereldklasse dan ooit tevoren, in wit, rosé, rood én mousserend.

Schlossgut Diel in de Duitse wijnregio Nahe. Wijnmaakster Caroline Diel werd door de Frankfurter Allgemeine Zeitung in december 2019 uitgeroepen tot Wijnmaker van het jaar.

2. De wedergeboorte van lokale producten en inheemse druiven

Vergeten groenten, regionale kazen en boerenmarkten zijn al een tijd terug helemaal in, en het is fijn om te zien dat inheemse druivenrassen een vergelijkbare renaissance genieten. Dankzij aanhoudende inspanningen van wijnbouwers, onderzoekers, wijnjournalisten en organisaties over de ganse wereld, kijken vele landen en streken opnieuw met trots naar hun autochtone druiven, en de (her)aanplant stijgt gestaag.

Niet te onderschatten hierbij is het doorsijpelend effect van enkele internationale bestsellers in de wijnwereld, zoals de uit 2012 daterende stevige klassieker Wine Grapes door Jancis Robinson MW, Julia Harding MW en de Zwitserse botanicus José Vouillamoz. Voor Italië, een ware hoorn des overvloeds wat inheemse druiven betreft, zijn de boeken van Ian D’Agata een ware schatkist voor beginnende én ervaren druivenfanaten. Zowel Native Wine Grapes of Italy als zijn meest recente werk: Italy’s Native Wine Grape Terroirs, verschenen in augustus 2019.

Verder spelen ook vele wijnbouwersgroeperingen en andere organisaties een belangrijke rol. Op overzichtelijke websites en in heldere, aantrekkelijke brochures brengen ze hun lokale druivenvariëteiten voor het voetlicht. Om maar enkele van mijn favorieten te noemen: de officiële wijnsites van Zwitserland, Oostenrijk, Griekenland, Portugal, Duitsland, Sicilië, de Rhônewijnen en het Franse Zuidwesten.

Zicht op Barolo, Italy, de thuisbasis van o.a. het Indigena festival, gewijd aan inheemse Italiaanse druivenrassen en hun wijnen.

3. Sprankelende roséwijnen

Wereldwijd zijn mousserende wijnen geliefder dan ooit. Maar rosé schuimwijnen blijven sterk ondergewaardeerd. Het aanbod en de kwaliteit ervan blijven stijgen, en er is nog heel veel groeipotentieel in dit segment.
Stille roséwijnen hebben het voorbije decennium een succesvolle comeback gemaakt, en wijnconsumenten begrijpen steeds beter hoe ze gastronomisch kunnen ingezet worden. En meer recent hebben ook champagne en andere schuimwijnen hun weg gevonden naar de gastentafels – ook na het aperitief. Dus als we dit allemaal samenbrengen kunnen rosé schuimwijnen enkel maar populairder worden.
Zelf ben ik alleszins een grote fan van experimenten met roséchampagne bij de maaltijd. Er is een heel divers aanbod, van licht en fris tot diepe, complexe en bijna hartige roséchampagnes, zodat je er kan matchen bij allerhande gerechten: van salades en wortelgroenten tot vis, wit en rood vlees, en zorgvuldig geselecteerde kazen.

Rosé schuimwijnen in het algemeen vormen een schitterende inspiratiebron voor overheerlijke wijn- en gerechtcombinaties. Naast champagne is er nog een brede waaier aan keuzes, en in verschillende prijsklassen: rosé crémant, cava, sekt, pétnat, British fizz, mousserende wijn uit Australië, de Verenigde Staten of Zuid-Afrika. Vergeet ook niet de vele overheerlijke Belgische schuimwijnen, en wie weet zien we in 2020 zelfs de eerste echte rosé DOC prosecco verschijnen?

Ik wens jullie in elk geval een schitterend, sprankelend en fenomenaal 2020, vol met wonderlijke wijnen, heerlijk eten en het juiste gezelschap om er optimaal van te genieten! 💖