Madeleinekes zijn zachte koekjes. Het verhaal wil dat ze voor het eerst gemaakt werden in 1755 in Commercy, een stadje in Lotharingen, door het boerenmeisje Madeleine. Het zijn heel eenvoudige koekjes waarmee je heel creatief aan de slag kunt. Je kunt hun smaak telkens weer aanpassen aan het seizoen, deze hebben een frisse citroensmaak. Maak er voldoende, bewaar ze in een blikken doos en je hebt altijd iets lekkers voor bij de koffie of thee!
TVT-smaakmaker Kris Goegebeur

Nodig voor ca. 30
250 g boter
300 g bloem
150 g bloemsuiker
150 g honing
15 g bakpoeder
6 eieren
100 g melk
4 g zout
1 rasp en sap van een citroen

Laat de boter smelten in een pot, neem van het vuur en meng er de bloemsuiker, honing, zout, eieren en citroenrasp en -sap onder.

Laat op kamertemperatuur komen roer er de bloem met de bakpoeder onder en meng tot een glad beslag. Als het beslag te warm is, wordt de bakpoeder meteen actief, dat mag pas gebeuren tijdens het bakken.

Zet het beslag 24 uur in de frigo om te rijpen.

Verwarm de oven voor tot 230°C.

Vul vormpjes voor 3/4. Silicone matjes niet insmeren, metalen vormpjes wel insmeren met boter.

Plaats in de oven, verminder na 2 min. de temperatuur naar 180°C en laat ca. 15 min. verder bakken. Prik met een mespunt in een cakeje, als er geen deeg meer aankleeft, is het goed.

Laat afkoelen en haal uit de vorm.
Als decoratie kun je ze even in gesmolten chocolade dompelen of er wat bloemsuiker over zeven.