We kijken er al een tijdje naar uit, en eindelijk is het zover: het jaarlijks aspergeseizoen. Tot 24 juni kunnen we genieten van de Asparagus officinalis L., meer poëtisch gekend als: de koningin der groenten, het Belgische witte goud, het eetbare ivoor of de ‘pointes d’amour’. Mijn kookvingers kriebelen om tijdens deze vreemde tijden van lockdown en gesloten restaurants er zelf mee aan de slag te gaan. Tijdloze klassiekers zoals aspergesoep, asperges op Vlaamse wijze, met Hollandaisesaus, in hespenrolletjes of met garnaaltjes, ham of gerookte zalm staan zeker op het menu. En er zal vemoedelijk ook wel geëxperimenteerd worden met meer exotische bereidingen…

Uiteraard horen daarbij de juiste wijnen, en bij asperges lijkt dit vaak niet evident. Witte asperges hebben een fijne, delicate textuur. Ze smaken zacht maar tegelijk een beetje vegetaal, een beetje bitter en een beetje zoet. Daarnaast, zoals altijd bij wijn en gerecht, hou je best ook rekening met de bereidingswijze.

Wit of rood?

Als algemene richtlijn gaan we op zoek naar wijnen met voldoende karakter, die de smaak en textuur van asperge kunnen aanvullen zonder ze te overheersen. Wijnen die voldoende frisheid bevatten, maar geen extreem hoge aciditeit, tannine of een te sterk bittertje, wat de natuurlijke bitterheid van de asperge teveel zou benadrukken.

Om die reden: jammer voor rode-wijnfanaten, maar rood bij asperges is niet ideaal. Bij groene asperges kan dat soms wel, maar voor de frêle finesse van witte asperges zijn rode wijnen doorgaans te uitgesproken, te krachtig en vooral ook te tanninerijk.

Als je echt geen witte wijn lust: probeer eens een blanc de noirs (een witte wijn gemaakt van blauwe druiven), of een droge, niet al te exuberante rosé. Of gril de asperges en combineer ze met ham, een stevigere vissoort of een fijn stukje vlees. Dan kan je daarbij wel een lichte rode wijn schenken, maar liefst één zonder houtlagering. Enkele suggesties: wijnen van de gamaydruif (bijvoorbeeld uit Beaujolais), Alsace pinot noir, Duitse früh- of spätburgunder, en verschillende andere rode wijnen uit koele klimaten, zoals België en Nederland.

Maar de beste aspergewijnen zijn voor mij zonder twijfel wit: levendige, droge, frisse wijnen, en die mogen gerust wat karakter – én leeftijd – hebben. Minerale en florale toetsen kunnen zeker, maar let op met houtlagering, te veel restsuiker, al te hoge aciditeit of extreem geparfumeerde wijnen. Deze zijn niet per definitie uitgesloten van de aspergetafel – veel hangt af van de bereiding en de bijgerechten die je serveert – maar wees voorzichtig en proef in die gevallen de combinatie zeker op voorhand, vooraleer je ze vol vertrouwen aan je tafelgenoten voorzet.

#Drinklocal: lekker Belgisch

Levendige, droge, frisse wijnen uit koele klimaten. Zoals België dan? Absoluut! De kwaliteit, kwantiteit en beschikbaarheid van Belgische wijn is nog nooit zo hoog geweest, en het is belangrijker dan ooit om onze Belgische wijnbouwers (en wijnhandels) te steunen in deze uitdagende tijden.

Veel van de druivenrassen die het bij ons goed doen zijn trouwens klassieke aspergepartners. Dat hebben we gemeen met onze Duitse buren, waar ze al even trots zijn op hun ‘Spargel’ als wij.

Populaire aspergebegeleiders uit België en omstreken zijn: pinot blanc (weissburgunder), pinot gris (grauburgunder), auxerrois, silvaner, (droge) muscat, müller-thurgau, kerner, gutedel (chasselas) en de minder bekende souvignier gris of bacchus. Maar ook onze rieslings, (droge) gewürztraminers en niet-houtgelagerde chardonnaywijnen doen het vaak goed bij romige en wat complexere aspergegerechten.

Internationale klassiekers met asperges

Als je het toch liever buiten onze landsgrenzen zoekt, loont het de moeite om, naast Duitsland, ook aspergeland Oostenrijk nader te bekijken. Zowel de strakke als de rondere versies van hun paradepaardje, grüner veltliner, passen goed bij diverse aspergebereidingen. De regio Steiermark maakt bekoorlijke sauvignon blancs, en ook de ‘field blends’ uit de DAC-appellatie Wiener Gemischter Satz zijn vaak verrassend lekker bij asperges.

In Frankrijk zijn droge, aromatische wijnen uit de Elzas een goeie keuze, net als de elegante en minerale sauvignon blancs uit de Loire. Verder ook Côtes de Gascogne assemblages van ugni blanc, colombard en sauvignon blanc; de meer subtiele, verfijnde viogniers; maar ook lichte witte bordeaux- en bourgognewijnen, met inbegrip van Chablis, Saint-Bris sauvignon blanc en aligoté’s. Voor wie houdt van aparte smaken en gedurfde experimenten: probeer eens savagnin of chardonnay-savagnin blends uit de Jura, Jurançon Sec of een mooi verouderde Loire chenin blanc.

Voor liefhebbers van Zuid-Europese wijnen wil ik uit Italië zeker arneis, soave, verdicchio en vermentino vermelden; Rias Baixas albariño en verdejo voor Spanje; en assyrtiko, malagouzia en moschofilero wat Griekenland betreft. Velen daarvan zijn erg lekker bij groene asperges, en de elegantere versies doen het vaak ook goed bij de witte variant.

In de komende weken zullen we hier bij De Tafel van Tine veel aandacht schenken aan asperges, met recepten en bijpassende Belgische-wijnsuggesties. Draag ondertussen zorg voor jezelf, geniet volop van het witte goud, en deel zeker jouw favoriete wijn- en aspergetips met ons in de reacties hieronder!

Kristel Balcaen kristel-balcaen