Na de algemene wijntips bij asperges eerder deze maand is het nu tijd om enkele concrete pairings aan de praktijk te toetsen. In deze reeks concentreren we ons op klassieke aspergebereidingen in combinatie met uitsluitend Belgische wijnen. De tests zelf zijn opgezet als battles, waarbij telkens twee zorgvuldig geselecteerde wijnen strijden om de eerste plaats bij een aspergeklassieker. Zeker de moeite waard om vanuit uw kot zelf ook te proberen – en te delen, uiteraard.

Het gerecht

Als eerste gerecht kiezen we voor de grootste klassieker onder de aspergebereidingen: asperges op Vlaamse wijze. Met slechts enkele ingrediënten (asperges, eieren, boter en peterselie) is dit niet alleen overheerlijk, maar bovendien makkelijk zelf klaar te maken. Je vindt talloze recepten online, van traditioneel gekookt tot sous-vide gegaard in een warmwaterbad.

Naast de klassieke versie garneren we één van de porties met flinterdun gesneden Gandaham. Op die manier kunnen we het effect testen van de hartige, ziltige, aardse en lichtzoete ham op beide wijnen. Alles voor de wetenschap …

De wijnen

Voor de eerste battle zetten we 2 wijnen van het Limburgse topdomein Aldeneyck tegenover elkaar. Op hun 10 hectare in de prachtige Maasvallei verbouwen Karel en Tine Henckens pinot blanc, pinot gris en pinot noir, maar ook chardonnay en riesling.

Aangezien zowel pinot blanc als pinot gris tot het exclusieve kringetje van uitstekende aspergebegeleiders horen, én asperges vaak beter passen bij een wijn die niet meer piepjong is, kiezen we hier voor de versies van 2016, allebei niet houtgelagerd. Wijnen van dezelfde jaargang, dezelfde producent, en allebei met 13% alcohol op het etiket.

De pinot blanc is de meest elegante van de twee, zonder al te licht of strak te zijn. Een mooi, fris zuurtje en delicate rondeur ondersteunt de pure aroma’s en smaken van citrus, appel en lentebloesems, met een hint van kruidigheid en mineraliteit.

De pinot gris daarentegen toont een warmer, rijker en meer exuberant fruitkarakter, vol sappige perzik, abrikoos, mirabellen en rijpe appel, met een honingtoets én een snuifje restsuiker dat het kruidig bittertje opvangt dat we terugvinden in de afdronk.

Twee erg lekkere wijnen, die zeker nog niet over hun top zijn. Waardige tegenstanders in dit wijn-en-gerechtduel.

Wijn en gerecht: het oordeel

Beide wijnen doen het goed bij de asperges op Vlaamse wijze, maar elk op hun eigen manier.

De fijnere pinot blanc benadrukt eerder de vegetale kant van de asperges, met een leuk samenspel tussen fruit, kruidige en subtiel-florale aroma’s, die het typische karakter van de witte asperges mooi aanvullen, zonder te overheersen. Ook qua mondgevoel is dit een goeie match, waarbij de levendige zuren de gesmolten boter in evenwicht houden en de wijn als geheel voldoende body heeft om niet te schraal over te komen naast de (royale) portie ei in ons gerecht. Over de ganse lijn speelt de pinot blanc meer in dezelfde gewichtscategorie als het aspergegerecht in zijn pure versie, zonder de Gandaham. De pinot blanc is hierbij dan ook onze favoriet.

De pinot gris daarentegen, met rijpere fruittonen, kruidigheid, honingraat en een amandelbittertje, past ook bij de asperges à la flamande, maar brengt tegelijk de natuurlijke bitterheid van de asperges meer naar voor. Maar het is geen perfecte pairing. Mede door het toetsje restsuiker is de wijn net iets te uitgesproken voor de subtiliteit van het gerecht. Hier maakt de Gandaham een groot (positief) verschil: het extra zout, de bijna notige, hartige, peperige smaak en de delicate vlezige structuur van de charcuterie vangen de lichte bitters in de asperge op. Ze zorgen ook voor meer volume en diepte in de combinatie. Zeker onze uitverkorene bij de asperges op zijn Vlaams met Gandaham.

Hopelijk hebben we je hiermee wat tips en inspiratie kunnen meegeven, en zoals altijd zijn we erg benieuwd naar jouw ervaringen met wijn en asperges. Deel ze gerust in de commentaren hieronder!

Kristel Balcaen kristel-balcaen