Na onze algemene wijntips bij asperges en het eerste wijn- en aspergeduel, zijn we toe aan een tweede battle. In deze reeks concentreren we ons op klassieke aspergebereidingen, waarbij we telkens twee Belgische wijnen proeven. Die worden zorgvuldig geselecteerd in functie van hun potentieel als aspergepartners, én om zoveel mogelijk aspecten van wijn- en aspergepairing te kunnen belichten.

Het gerecht

Dit keer maakten we een variant op de asperges ‘op Vlaamse wijze’, namelijk met versgemaakte mousselinesaus, een gepocheerd eitje en wat fijngehakte peterselie. We gaarden de witte asperges sous-vide in een warmwaterbad (een half uurtje op 84 °C) en de mousselinesaus werd op de ouderwetse manier handgeklopt.

De wijnen

Bij dit gerecht kozen we enerzijds voor de Witte Kapittel van het historische Landgoed Ten Kapittelberg. Dit is een wat ingetogen blend van klassieke druivenrassen, die hun strepen bij asperges al verdiend hebben.

Die zetten we naast een stevige, voluptueuze wijn van de hybride wijndruif souvignier gris, gemaakt door Vin de Liège, een jonge coöperatieve met een prachtige nieuwe wijnkelder een kleine twintig kilometer ten noorden van Luik.

Ten Kapittelberg, Witte Kapittel 2016

Landgoed Ten Kapittelberg ligt in Herselt, daar waar de Antwerpse Kempen het Hageland strelen. Deze regio zou enkele eeuwen geleden reeds de miswijn voortgebracht hebben voor de nabijgelegen abdijen van Averbode en Tongerlo. In 1963 werd de Kapittelhoeve opnieuw opgebouwd, nadat het oorspronkelijk pand in de Eerste Wereldoorlog afbrandde. Kort daarna werd ook de wijngaard aangelegd. Je kan er hun wijnen trouwens proeven in een gerestaureerde 15e-eeuwse schuur.

De familie Willekens kweekt op de zuiderflank van de Kapittelberg een reeks koele-klimaat druivenrassen uit Luxemburg, Duitsland en de Elzas. Daaronder de müller-thurgau, pinot blanc en auxerrois die geassembleerd werden in deze 2016 Witte Kapittel.

Dit is een droge en licht aromatische wijn, met slechts 11.5% alcohol. In de neus vinden we vooral citrus, appel en subtiele florale toetsen, waar in de smaak een stevig pompelmoesbitter bijkomt. Een wijn om jong te drinken: deze 2016 lijkt al wat tegen zijn grens aan te lopen. Wat trouwens geen bezwaar is bij asperges: wijnen met enkele jaren op de teller doen het vaak beter bij asperges dan de jongste jaargangen.

Vin de Liège, A Capella 2018

Souvignier gris is een kruising van de welbekende blauwe druif cabernet sauvignon en de eerder obscure witte bronner. Laat de naam je niet verwarren: deze druif heeft slechts een verre familieband met sauvignon gris, die een grijze (eigenlijk roze) mutatie is van sauvignon blanc.

Souvignier gris werd in de jaren tachtig gecreëerd in Freiburg, Duitsland, als een zogenaamde PIWI, een ‘pilzwiderstandsfähige’ of schimmelresistente druif. PIWI’s vormen het onderwerp van veel discussie tussen wijnbouwers: sommigen zweren erbij omdat ze op die manier in ons moeilijk wijnbouwklimaat minder moeten sproeien in de wijngaard. Anderen blijven trouw aan de klassieke druivenvariëteiten, die ze als kwalitatiever beschouwen. Het lijkt soms wat een religieuze discussie, maar ik lig er niet wakker van. Als sommelier telt voor mij vooral het resultaat in het glas, en ik heb al veel lekkere wijnen geproefd van de verschillende types druiven.

Zoals deze 2018 A Capella bijvoorbeeld. De hete, droge zomer en de zonnige herfst van het oogstjaar zijn hier duidelijk te merken, vooral in de intensiteit en het warme, volle, vettige mondgevoel. Niet verwonderlijk, met 14% alcohol op het etiket. Gelukkig zorgen flinke zuren en een fijn bittertje voor het nodige evenwicht.

De wijn op zich heeft me erg verrast – in positieve zin. In een blinde proeverij zou ik deze nooit in België plaatsen. De 2018 A Capella is atypisch voor ons koele landje, en doet me eerder denken aan een rijpe pinot gris, of aan de droge wijnen van petit of gros manseng uit de Sud-Ouest. Daarnaast heeft hij kenmerken van een orange wine, zowel in uitzicht als wat smaakprofiel betreft, ook al werd hij niet op die manier gevinifieerd. Om correct en volledig te zijn: dit ligt niet alleen aan het oogstjaar, maar ook aan het typisch karakter van de druif.

In de neus en de mond komen vooral veel sinaasappeltoetsen, tropisch fruit, bijenwas en walnoot naar voor, met in de afdronk een samenspel van citrusbitters en zelfs wat tannine. 30% van de wijn kreeg een korte lagering in houten vaten van 500 liter, wat een subtiele kruidigheid toevoegt die de vele andere lagen samenweeft.

Wijn en gerecht: het oordeel

Zonder het gerecht gaat onze voorkeur zonder twijfel uit naar de A Capella, omwille van zijn uniek karakter en complexiteit. Met een caveat: deze wijn is niet de meest toegankelijke, omdat het profiel nogal afwijkt van wat veel mensen als een klassieke witte wijn zouden beschouwen. Voor nieuwsgierige wijnliefhebbers en sommeliers daarentegen, en zeker ook in blinde proeverijen, is dit een gouden vondst.

Maar bij de subtiliteit van de asperges met mousselinesaus en gepocheerd ei, is de Witte Kapittel de onbetwiste winnaar. De wijn en het gerecht spelen in dezelfde gewichtscategorie, en het bittertje in de wijn, nogal opvallend toen we de wijn op zich proefden, wordt bij dit gerecht plots een sterk punt. In combinatie met de zachte romigheid van de saus, het smeuïge van de lopende eidooier en het zout in het gerecht, geeft dit een evenwichtig en lekker geheel.

Heb je zelf een wijn- en aspergetip voor ons en onze lezers? Deel ze gerust in de commentaren hieronder!

Kristel Balcaen kristel-balcaen