Meesterbakker Kris Goegebeur deelt graag zijn recept voor canelé. Een heerlijk gebakje uit Bordeaux, om tijdens deze steeds donker wordende dagen bij het knisperende haardvuur van te genieten. Terwijl in de klassieke versie rhum wordt toegevoegd, kiest onze meesterbakker voor donkere chocolade als heerlijke smaakmaker.

Nodig:
500 g melk
70 g boter
200 g bloemsuiker
120 g donkere chocolade (fijngehakt of drops)
2 eieren
2 eidooiers
90 g bloem

Doen:
Breng melk, boter en bloemsuiker samen aan de kook en giet het kokende mengsel op de chocolade. Roer tot de chocolade volledig gesmolten is.

Meng eieren, dooiers en bloem, voeg het chocolademengsel toe en mix glad. Zet minstens 24 uur in de frigo om te laten rijpen.

Traditioneel zijn de bakvormen van koper die ingewreven worden met een mengsel van 50% gesmolten bijenwas van bij de imker (niet de bijenwas om meubels in te wrijven!) en 50% gesmolten boter. Deze combinatie zorgt voor een unieke krokante korst.

Deze traditionele én mooie koperen vormen zijn zeldzaam geworden, maar… een silicone vormen bakken voortreffelijk en… hoeft niet ingesmeerd te worden.

Vul de vormen tot 5 cm van de rand en bak 45 min. in een voorverwarmde oven op 180°C.

credits: recept en foto’s Kris Goegebeur, tekst Tine Bral