Net als in het voorjaar zijn heel wat chefs tijdens deze lockdown opnieuw gestart met take-away in het weekend. Vorig weekend proefden we het menu van chef Jan Audenaert van d’Oude Pastorie in Lochristi.

Hoe
Elke week bedenkt de chef een ander menu dat de zondag online komt en je kunt bestellen tot de woensdagmiddag (zo lang de voorraad strekt) op www.oudepastorie.be

Afhalen
We haalden de boxen af in het restaurant, Hijfte-Center 40, 9080 Lochristi op vrijdagavond, op het bij de bestelling aangegeven uur.

Wat
In de box een menu voor 2 personen met hapjes, voor-, hoofd- en nagerecht en als extra lekker homemade brood. Een handig stap-voor-stap instructieblad zorgt dat ook iemand met minder keukenervaring alles moeiteloos op het bord krijgt. Gekleurde bolletjes op de verpakkingen en op het blad wijzen je de weg. Voorgerecht en dessert zijn al op een bord gedresseerd, voor de hapjes en het hoofdgerecht geeft de chef tips over hoe je het best de bordschikking doet.

In de box
Om te delen bij het aperitief was er gerookte paling met rode biet en quinoa en een heerlijke volle bisque van wilde gamba met een kerstomaatje als extra sappige en verrassende toets.
Als voorgerecht tartaar van noordzeekrab met gepofte knolselder, groene kruidendressing en knapperige kroepoek. Een elegante en lichte starter.

Het grote werk was hoevekip uit de Landes met bospaddenstoelen, witte kool, zilveruitjes, dragonaardappel en als afwerking krokante boerenkool en daslookolie. De kip moest in de saus zachtjes opgewarmd worden op het vuur tot het vlees zacht en warm was. Omdat er geen tijd werd aangegeven, begon ik met 15 min. en verlengde de tijd na proeven nog eens 10 min. met perfect resulaat. Ondertussen had ik de groentjes in een warme oven op 180°C gezet en de paddenstoelen zoals aangegeven opgewarmd in een klontje boter. Daarna schikte ik alles zoals voorgesteld in een diep bord: de knapperige groenten onderin, daarop de aardappel, om af te sluiten met de malse kip, bossige paddenstoelen en krokante boerenkool. De daslookolie druppelde ik errond.

Afsluiter was Jazz appel met witte chocolade (hemels!), stroopwafel en crumble van boterkaramel. Een dessertje dat mooi in de herfstige tijd paste.

CONCLUSIE
55 euro is een aangename prijs voor dit mooie menu met verfijnde cheftoetsen. Benieuwd naar de volgende menu’s.

BESTELLEN www.oudepastorie.be/take-away

credits: tekst Tine Bral, foto’s Marc-Pieter Devos


Advertentie