Net als in het voorjaar zijn heel wat chefs tijdens deze lockdown opnieuw gestart met take-away in het weekend. Vorig weekend proefden we het ‘Blijf-in-uw-kot-menu’ van chef Broes Tavernier van ’t Vijfde Seizoen in Aalter.

Hoe
Elke maand stelt chef Broes een menu samen dat 7/7 kan besteld en afgehaald worden. Bestellen doe je 2 dagen vooraf telefonisch of via mail op 09/351 74 60 of restaurant@tvijfdeseizoen.com

Afhaal
De boxen moeten worden afgehaald in het restaurant, Stationsstraat 9, 9880 Aalter, op het bij bestellen afgesproken uur.

Wat
In de box een menu voor 2 personen met hapjes, voor-, hoofd- en nagerecht, koffiemignardises en als extra lekker homemade brood. Een ‘bewegwijzerde route’ met gekleurde bolletjes – die ook op de verpakkingen staan – toont de weg doorheen het menu met duidelijke aanwijzingen voor opwarmen en serveren. Een foto geeft een mogelijke bordschikking weer.

In de box
Voor bij het aperitief was er een warme soufflé met spekjes, tomaat en geitenkaas, een frisse céviche van bietjes en een zachte, volle mousse van eendenlever uit Bekegem, een van de lievelingsproducten van de chef.

Het eerste voorgerecht een cannelloni van boschampignons en hert met kweepeercompte en gemarineerde beukenzwammetjes is al mooi gedresseerd in een – leuk gevonden – glazen schaaltje en enkel nog af te werken met een notenkrokantje en wat mosterdsla. Een gerechtje dat je door zijn diepe smaken meteen in herfssfeer brengt.

Het warme herfstgevoel is er ook in het tweede voorgerecht een romige butternutpompoensoep die pit krijgt door een mix van ragfijn gesneden chorizo en een broodkorstjescrumble.

Het grote werk zijn mooie stukken tarbot die het gezelschap krijgen van gebakken prei, een aardappelmousseline met zure room, verse garnaaltjes en een overheerlijke garnalenjus. Het opwarmen onder deksel van vis, prei en mousseline in de oven op 180°C lukt niet in de aangegeven 18 min. Ik besluit het deksel toch weg te nemen en nog 5 minuutjes bij te geven met het risico de vis té ver te garen. Het resultaat is echter een goed warm en mooi gegaarde vis. Elke oven is anders en die van mij was duidelijk wat lui.
De jus warmde ik zoals aangegeven op een zacht vuurtje, een goede raad: als je nog jus wil bij de vis ga niet proeven want… verslavend lekker!

Afsluiter is Stefanie’s dessert van advocaat, Ruby-chocolade en sinaasappel, kant-en-klaar opgemaakt in een grote bol. Omdat er ook nog 3 mignardisses waren, hebben we de bollen tot de volgende dag gehouden waardoor we dubbel hebben genoten.

CONCLUSIE
55 euro is een scherpe prijs voor dit mooi uitgebalanceerde menu. Benieuwd naar de feestmenu’s van chef Broes!

BESTELLEN
restaurant ’t Vijfde Seizoen, Aalter

credits: tekst Tine Bral, foto’s Marc-Pieter Devos

Advertentie