Wanneer was het nu weer dat ik Mari Maris contacteerde omdat ik ondersteboven was van haar net verschenen Groentebijbel. Een boek zoals er toen geen verschenen, met de nadruk op info en recepten en… korte eigen bepeinzingen. Mari werd als ‘veganeusje’ de vaste groentegast aan onze tafel van Tine, van tuin tot bord, waarbij ze verslag brengt van haar leven in ‘la douce France’ met telkens een lekker gerecht.

Wie is Mari?
Chef Mari verhuisde haar potten en pannen van Amsterdam naar Noord-Frankrijk en ging er meteen haar eigen groentemaaltje bijeen verbouwen. Haar ervaringen als groenteboerin, kersverse Française en kookkennis, verwerkte ze in boeken waar je uren kunt in grasduinen en blijven uit koken.

à la minute
We zijn 7 jaar later – wat gaat het snel – en Pierre slaapt nog steeds terwijl Mari haar vijfde boek aan het klaarstomen is. (Wie Pierre is, daarvoor verwijs ik je graag naar pagina 223 van ‘à la minute’.)

Mari: “Als een mens moet eten, dan wel graag zo smakelijk mogelijk en liefst iets waar je wat aan hebt en dat ook op dagen waar je weinig tijd of gewoon geen zin in lange keukenuren hebt. Voor die dagen heb ik ‘à la minute’ gemaakt, alhoewel je er eigenlijk elke dag snel, lekker en goed kunt uit koken. Niet belachelijk veel, maar wel genoeg om geen tussendoortrek te krijgen. Dingen met beet, ook want naast een romige pasta is het prettig ‘iets te doen te hebben’ een knapperig vers boontje, een sappige verse komkommer, een krokant stuk brood,…
Zonder vlees eten is sowieso al behoorlijk light, groenten bevatten immers veel minder calorieën dan vlees. Daarom mag een veganeusje lekker een extra schep crème fraîche of meer noten als het een veganistisch neusje is.”

Ikzelf ben geen veganeusje, noch een veganistisch neusje, maar kook graag met veel groenten en kan daarvoor altijd bij Mari terecht voor niet voor de handliggende combi’s en extra tips en tricks. Dat ‘à la minute’ boordevol heerlijke en eenvoudige gerechten staat, maakt me superblij. Mari wordt wel eens de Nederlandse Ottolenghi genoemd, maar dan zonder de lange ingrediëntenlijsten. Iets wat ze ook nu weer helemaal waar maakt. Net als altijd heb ik ook nu al mijn favorieten, kijk daarvoor op pagina’s 102, 167, 174.

A la minute
Mari Maris
prijs 31,99 euro
te koop in de betere boekhandel
uitgever: Carrera Culinair

BESTELLEN Carrera Culinair

credits tekst Tine BralAdvertentie