Lang vóór kransen deel uitmaakten van ons kerstdecor waren ze al een symbool van eeuwigheid, perfectie, macht, overwinning, eer en vreugde in eeuwenoude culturen, onder meer in Mesopotamië, Perzië, bij de Etrusken, in Griekenland en Rome.

De traditie om onze huizen ’s winters te decoreren met dennen- en ander groen daarentegen, wordt veel jonger geacht:

The custom of bringing evergreens home during the winter began in the 16th century among northern and eastern Europeans — with Germans commonly credited with starting the Christmas tree tradition. During this period, pruning the tree was a part of the preparation process. “Limbs were often cut off in an attempt to make the tree more uniform in shape or to fit into a room,” Collins writes in his book. Instead of throwing the pieces of greenery away, the Europeans wove the excess into wreaths.

https://time.com/5482144/christmas-wreath-origins/
Wine cork Christmas wreath close up

Hier thuis zetten we sinds enkele jaren geen kerstboom meer. In plaats daarvan decoreren we ons overwinterend citroenboompje met vrolijke lichtjes. In het verleden hebben we trouwens ook al feestelijk versierde chiliplanten in de woonkamer gehad – steeds weer een uitstekende conversatiestarter. Maar dennen- en sparrentakken om een kerstkrans van te maken hebben we dan niet meteen liggen.

Wijnkurken daarentegen, die zijn er altijd in overvloed. Dus dit jaar, geïnspireerd door de blog post van Evelyn van MyTurnforUs, wou ik een krans maken met talloze wijnproef-herinneringen erin verweven.

Stap voor stap

Eerst en vooral: dit is verbazend makkelijk om te maken, ook voor klunzen. Het enige wat je nodig hebt is enkele uurtjes tijd en het volgende materiaal:

Wine cork wreath materials
 • een krans
  Ik kocht deze strokrans (35 cm diameter) online. Je kan er zelf één maken, maar je vindt ze typisch ook in tuincentra, knutsel- of hobbywinkels, en zelfs in sommige bloemenwinkels. Er bestaan ook varianten in gevlochten riet, piepschuim, steekschuim en andere materialen. Maar ik verkies de strooien versie omdat het een natuurlijk materiaal is, en ook qua kleur past bij de kurken. Op die manier vallen eventuele gaten tussen de kurken minder op.
 • een lijmpistool (of stevige knutsellijm)
  Ik heb gewoon een eenvoudig lijmpistool aangeschaft online. Je vindt er al onder €20.
 • decoratiemateriaal
  Dit is optioneel. Je kan gewoon een krans maken met kurken, zonder meer. Maar die extra details maken het wel feestelijker. Bij ons in de familie was het traditie om linten, strikjes en allerlei versiering van cadeauverpakkingen bij te houden. En aangezien de appel niet ver van de boom gevallen is, heb ik door de jaren heen een doos vol prulletjes verzameld. Altijd fijn als ze effectief een nieuw leven krijgen. 😉
 • plastic, karton of krantenpapier om je werkoppervlak te beschermen
  Lijmpistolen lekken vaak een beetje, zeker als de lijm erg warm wordt. Dus bescherm zeker het oppervlak waar je aan de slag gaat. Best met meerdere lagen, want hete lijmdruppels smelten makkelijk door plastic.
Wine corks

En last but not least… wijnkurken! Voor deze krans van 35 cm diameter had ik iets meer dan 100 kurken nodig. Voor de champagnekrans onderaan een 95-tal. Bij sommige kransen worden meerdere lagen kurken over elkaar gelegd. Ik heb het bij één laag gehouden, maar uiteraard is er altijd wat overlapping.

Het is een goed idee om de kurken op voorhand wat te sorteren. Enerzijds op lengte, maar ik heb ook de mooiste, en die met de fijnste herinneringen, apart gelegd. Op die manier kan je ervoor zorgen dat ze een prominente plaats krijgen op de krans.

Wine corks for Christmas wreath

En dan begint het echte – even makkelijke – werk. Het is een beetje zoals een puzzel, maar dan één waarbij zowat alle stukken overal passen. Je kiest gewoon waar je een bepaalde kurk wil, en welke kant naar boven komt. Breng wat lijm aan op de achterkant, duw de kurk stevig aan en wacht een paar seconden tot de kurk goed vastzit. Dan op naar de volgende.

Wine cork wreath in progress

Zelf verkies ik deze meer rustieke, organische stijl, waar je de kurken quasi-random in verschillende richtingen vastkleeft. Wie het liever wat ordelijker ziet kan de krans ook maken met nette, concentrische cirkels, of als een uitdeinende spiraal. Zelfs in stekelvarken-stijl, waarbij de kurken rechtop staan en uitsteken als de pennen van een egel. Voor meer inspiratie en voorbeelden, kijk gerust eens op mijn Pinterest-bord ‘Cork crafts’.

Welk patroon je kiest, let op dat je niet teveel grote gaten hebt tussen de kurken, of je krans zal er snel schraal uitzien. Kleine openingen zijn geen probleem, zeker als de kleur van de basiskrans niet té sterk afwijkt van die van de kurken. En kleine gaten kan je makkelijk opvullen of verstoppen met strikken, lintjes, kleine dennenappels, mini kerstballen, toefjes groen, bessen, enzovoort.

Wine cork Christmas wreath before decorations

Werk desgewenst af met versieringen naar keuze. Zelf heb ik glinsterende rode bessen gebruikt, die ik nog liggen had van een eerder niet-gerealiseerd projectidee. Hier pasten ze perfect bij wat ik in gedachten had. Een tip: positioneer de items op de krans vooraleer je ze begint vast te lijmen, tot je perfect tevreden bent met hoe het geheel er uitziet.

Controleer je krans dan nog even van alle kanten, inclusief onder-, buiten- en binnenkant. Hou daarbij rekening met waar de krans zal terechtkomen, en vanuit welke hoek(en) hij meest zal gezien worden.

Wine cork Christmas wreath close up

En dan… tromgeroffel… het eindresultaat: een krans vol heerlijke wijnherinneringen, die momenteel onze voordeur opfleurt:

Wine cork Christmas wreath hanging on door

Wat met champagnekurken?

Je vraagt je nu misschien af: ‘lukt dit ook met champagnekurken’?

Jawel, dat kan! Hier is het bewijs, dat binnen enkele dagen onze kleine-bubbel-kersttafel zal versieren. Gemaakt van enkel echte champagnekurken, want zoals wij Belgen weten: ‘Il n’est champagne que de la Champagne’. 😉

Meer inspiratie voor kerstkransen en andere knutselprojecten met kurken vind je hier op Pinterest. En we zijn heel benieuwd naar je eigen wijnkurk-creaties. Deel ze gerust hieronder in de comments!

Fijne feestdagen!

credits: tekst en foto’s Kristel Balcaen

Kristel Balcaen kristel-balcaen