Met de deuren van de restaurants nog stevig op slot, starten heel wat chefs opnieuw een take-away op. Een minder ‘klassieke’ box is de Indonesische rijsttafel van chef Syrco Bakker van Pure C in Cadzand.

Wat?
Syrco heeft via zijn moeder Indonesische roots. Bij familiefeesten is er altijd een uitgebreide rijsttafel waar soms dagen aan gekookt wordt. Toen corona de chef dwong zijn restaurantkeuken te verlaten, bedacht hij 3 boxen: een royale box voor 4 personen met 19 (135 euro) en 2 tweepersoonsboxen met 11 (elk 85 euro) traditionele en authentieke gerechten uit de Indonesische keuken die samen een complete en gevarieerde rijsttafel vormen.

Afhaal/levering?
Bestellen doe je via https://toko.dinerbox.nu/. De box wordt gekoeld geleverd in heel Nederland en op vrijdag ook in Vlaanderen. De kosten voor Vlaanderen zijn 17,50 euro. Op vrijdag en zaterdag kun je de box ook ophalen in Cadzand en Knokke.

Hoe?
Wij proefden de Daging Box (met vlees dus) voor 2 personen. Bij de box steekt een korte maar duidelijke uitleg over de gerechten en hoe ze op te warmen (in oven of microgolf). Cijfers geven aan wat bij elkaar hoort. Allergieën worden aangegeven op de gerechten zelf. Wij vonden het leuk alles samen op tafel te zetten en warmden ook alles samen op – ca. 20 minuten – in onze klassieke oven op de aangegeven 160°C. Als je niet alles samen serveert, kan je de gerechten ook apart opwarmen in de microgolf – ca. 4 minuten op 600W.

In de box
De 3 vleesgerechten zijn rendang (runderstoofvlees), saté ayam (kipsaté met een vinaigrette van pinda, ketjap en koriander) en ayam opor (gestoofde kippendijen in kruidige kokossaus). Het rendangvlees is boterzacht en van de ayam opor hadden we best nog een portie kunnen eten. Aanvullen doe je met nasi goreng (gebakken rijst met groenten en omelet) en nasi kuning (aromatische gele rijst), elk met hun eigen smaakpalet. Groenten zijn sambal goreng boontjes, gado gado (een groentesalade met pindasaus) en zalige pickles van rode kool en wortel ingelegd met gember. Afwerken doe je met pindasaus, vinaigrette en sambal ‘Opa Co’.

Terwijl alles in de oven zat, snoepten we alvast van de naar ons aanvoelen ‘knabbels’: emping, chips gemaakt van de geplette zaden van de Melindjoe boom en kentang kering, aardappelfrietjes op Indonesische wijze. Pas op… deze laatste zijn verslavend lekker!

De verrassing was het dessert, roedjak een frisse fruitsalade met komkommer waarover je een zoet/pittige saus druppelt.
Als extraatje was er een bokaal sambal van ‘opa Co’. Daarover vertelde Syrco me vroeger: “Mijn vader leerde Indisch koken van zijn schoonmoeder, mijn oma. Sambal maken werd zijn hobby en nu hij met pensioen is, moedig ik hem aan deze ‘fe-no-me-na-le’ sambal op de markt te brengen. De kleinkinderen noemen het sambal van ‘Opa Co’ en dat werd meteen de naam.” Ik kan enkel beamen dat deze sambal fenomenaal is! Ik gebruik hem nu om zowel vlees, groenten als mayonaise – jawel – een smaakboost te geven.

Conclusie
Sharen is bij een rijsttafel een must en laat dit nu onze favoriete eetwijze geworden zijn tijdens het voorbije coronajaar. Omdat pinda mij letterlijk naar adem doet snakken, hield ik de boot lang af, maar onterecht want het is duidelijk aangegeven waar de spelbreker inzit en… dan laat je dit gewoon aan de pindaproof partner. Rendang en ayam opor waren onze absolute favorieten samen de pickles van rode kool en wortel en de nasi kuning. De emping, chips van de geplette zaden van de Melindjoe boom vroegen wat aanpassing van de smaakpapillen terwijl de kentang kering – plakkerig lekkere minifrietjes – in snel tempo verdwenen. Een van de komende weken bestellen we zeker ook nog de Dengan ikan box: ‘vega met iets van vis’.
Wordt vervolgd!

Bestellen: https://toko.dinerbox.nu/.

credits: tekst Tine Bral, foto’s Marc-Pieter Devos

Advertentie