Van onze culinaire correspondente in de Verenigde Staten 
In april hadden mijn zoon en ik het geluk om voor het eerst op verkenning te mogen gaan in Utah. Naast de wonderlijke natuurpracht van de Nationale en Staatsparken heeft de ‘Beehive State’ ook culinair heel wat te bieden. Met plezier deel ik enkele van mijn persoonlijke favorieten. 

The French Spot
Michel Attali is geboren en getogen in Lyon en leerde het vak van onder meer Paul Bocuse en Gaston LeNôtre. Hij werkte in sterrenrestaurants in Parijs en Genève en mocht ook in Dubai een New York achter de potten staan. Hij volgde zijn vrouw naar Cedar City; zij is er professor aan de Southern Utah University. Bij The French Spot word je verwend met croques, macarons en andere typisch Franse heerlijkheden. Hij hoopt binnenkort ook een restaurant te openen in Las Vegas! 

Belgische ‘comfort food’ 
De Vlaamse Marie, Hadewych, Frederic en Pierre verwelkomen je met open armen – en de nodige Belgische lekkernijen- in de Bruges Bistro in Salt Lake City. Hier geniet je van een goeie portie friet, een curryworst of een lekkere Luikse wafel, met een Belgische pint erbij natuurlijk!  Voor de durvers is er de beruchte ‘machine gun sandwich’. bij ons uiteraard bekend als de Mitraillette.

Bruges Belgian Bistro heeft ondertussen een mobiele foodtruck én twee vaste locaties in Salt Lake City, wij gingen naar Sugarhouse waar er iets meer zitgelegenheid is. 

De tweede keer dat we tot onze grote verbazing Belgische frieten tegenkwamen, was -letterlijk- in the middle of nowhere. De Magnolias food truck nabij het Anasazi State Museum in Boulder heeft naast heerlijke taco’s ook echte Belgische frieten, dubbel gebakken in ossewit. Dat het over the real stuff ging, wist ik meteen toen de chef zich verontschuldigde dat hij geen mayonaise in huis had. Amerikanen eten hun frieten namelijk met ketchup, maar hij wist goed genoeg dat wij Belgen daar niet van moeten weten. Respect. 

Moderne Amerikaanse gastronomie in Kanab 
In het diepe zuiden van Utah heeft de omgeving van Kanab een heel klein beetje ons hart gestolen. Niet alleen is de regio van een ongekende schoonheid, we hebben er ook erg lekker gegeten. Voor de lunch schoven we aan in het Wild Thyme Café waar op datzelfde moment een televisieploeg druk bezig is met opnames. “Dit is tegenwoordig the place to be. Reserveren kan niet, dus kom wanneer ze openen of wees bereid eventjes te wachten”, vertelt onze gids en reisgenoot Taylor. Haute cuisine moet je hier niet verwachten, wel degelijke klassiekers met een moderne twist, gemaakt met eerlijke lokale producten, vaak biologische groenten uit eigen tuin. 

Iets hoger wordt er gemikt bij Sego (fusion) waar we zijn uitgenodigd voor het diner. We doen er ons te goed aan lo mein noedels met eend, zoetzure ribbetjes, gebakken rijst en bloemkool met een barbecuesaus. Als toetje is er ijskreem en strawberry shortcake. Dinner with a view Wanneer ik na de reis aan León vraag naar zijn beste culinaire herinnering, zegt hij zonder twijfel dat het ons diner in Moab was, bij de Sunset Grill. Helaas hadden we niet veel tijd (er stond nog een avontuurlijke Hummer tour op het programma) maar we genoten er met volle teugen van voorgerechten, gecombineerd met een ronduit fenomenaal uitzicht. Als u daar belandt, doe dan onze hartelijkste groeten aan de manager en zijn team, in het bijzonder Braden, die op korte tijd onze harten wist te veroveren. 

Leentje De Leeuw 

Meer weten over deze bijzondere staat? Contacteer dan je lokale reisagent en check de website van Visit Utah. In Salt Lake City en omgeving kan u terecht bij de Vlaamse gids Isabelle Galante, lid van Via Americana

Advertentie