Helaas staan de Verenigde Staten bij de meeste mensen nog steeds bekend als het mekka van de junk food, maar er beweegt al langer wat op gastronomisch gebied. Deze trend speelt zich voorlopig vooral in de grootsteden af, maar blijft zich verder verspreiden. Mij verbaasde het dan ook niet dat dit jaar twee patisserieën respectievelijk met een belangrijke trofee en een gegeerde ster aan de haal gingen. In ‘mijn’ Midwest dan nog wel. Hoog tijd voor een persoonlijk bezoek! l Leentje De Leeuw

Beginnen doen we kort bij huis, bij Kasama in Chicago. Met mijn BFF en haar nichtje sta ik zo’n half uur in de regen te wachten, maar het wachten loont. We beslissen om zowel voor de Filipijnse gerechten als de zoetigheden te gaan.

Croissants met foie gras
We bestellen een traditioneel Filipijns ontbijt, een croissant met truffel, een koffiekoek met prosciutto en nog een hoop lekkers. De croissant met truffel, parelsuiker en roomkaas is mijn absolute favorite. Als je denkt dat een truffelcroissant decadent is, kom dan vooral niet tijdens het weekend, want dan serveert men hier croissants met foie gras.

Chefs Genie Kwon en Timothy Flores verdienden hun eerste Michelin sterren bij Oriole (2 Michelin *) en runnen nu samen deze Filipijnse sterrenzaak. Eerder dit jaar gingen ze met hun eerste Michelinster aan de haal, een wereldprimeur zowaar. Wanneer ik een praatje sla met Genie, blijkt al snel dat al die sterren haar alleszins niet hebben doen zweven. Ze staat met beide voetjes op de grond.

Dat geldt ook voor Chef Warda Bouguettaya van Warda Pâtisserie in Detroit. Ik had de eer om Warda persoonlijk te gaan feliciteren en haar creaties te savoureren. Zij won dit jaar de James Beard Award voor Outstanding Pastry Chef. De James Beard Awards worden beschouwd als de Oscars van de culinaire wereld. Een hele eer dus voor deze getalenteerde jongedame, die er allemaal erg nuchter onder blijft.

Lange rijen
In 2004 ruilde Warda haar geboorteland Algerije in voor Detroit. Haar Maghrebijnse roots en reizen door Frankrijk en Azië zijn altijd haar belangrijkste inspiraties geweest en dat bleek een schot in de roos. Wat begon met een pop-up shop in een plaatselijk café is ondertussen een eigen bakkerij met een gezellig terras in Midtown. Zowel locals als de bezoekers staan er met plezier in de rij voor de hartige en zoete gebakjes.

León en ik hadden er een treinrit van vijf uur voor over om op ontdekkingstocht te gaan langsheen de culinaire kunst van Warda. We hadden het geluk om verschillende quiches, een chocoladetaartje met passievrucht, de madeleines, kaastaart en nog een hoop andere heerlijkheden te mogen proeven in het uitstekende gezelschap van journaliste en stadsgids Trui Moerkerke (Via Americana/A Dose of Detroit) en de sympathieke Chris van Visit Detroit. Wil je zelf op verkenning in Detroit? Contacteer dan zeker deze specialisten ter zake: ze zullen je met plezier wegwijs maken in de stad!

Leentje De Leeuw

Advertentie