Soms, maar echt niet vaak, is er zo’n moment waarvan je weet dat het je nog heel lang zal bijblijven en dat het een vast plaatsje heeft veroverd op je ‘harde schijf’, je geheugen.

Vorig jaar had ik zo’n uitzonderlijk moment: mijn ontmoeting met de koningin. Nee, niet Hare Majesteit Mathilde, wel de koningin-moeder van een zeer zoemend volkje. Het moet gezegd, de ‘setting’ was uitzonderlijk. Midden in een wijdse natuur met een perfect getimde ondergaande zon als apothese. Enkel eindeloze velden vol met alles wat er op Vlaamse velden staat. Dichterbij hing het fruit in volle trossen rijp en plukklaar. Dit zou de tuin van Eden geweest kunnen zijn, maar het bleek Oeselgem, of all places.

Uiteraard is een warme zomeravond op zich al een prachtig ‘belevingsmoment’, maar er was die avond meer, namelijk ‘Dinner with the Queen’. Als opwarmertje maakten we een wandeling, aperitief in de hand, langs de fruitbomen en hadden we een ‘close encounter’ met de koningin herself.  De imker stelde ons gerust. Zijn bijenvolk is heel vreedzaam van aard, dus we mochten een kijkje nemen in de verblijven van de Queen. In de open schuur waar op andere dagen de kippen rondscharrelen stonden nu lange prachtig gedekte tafels opgesteld. Onder een monumentale boom, vlak voor de schuur, knetterde een barbecue reeds veelbelovend, een ‘Oyster’ voor de kenners onder jullie. Op de rand lagen de eerste groentjes netjes in rijtjes te wachten. Chef Lieven Lootens was er klaar voor, zoveel was duidelijk.

v.l.n.r. Lieven Lootens (’t Aards Paradijs), Jozefien Goethals (Mifleur), Gilles De Backer (Utopia Events), Ann Vansteenkiste (Curiosithee) en Bart Van Parijs (PurFruit)

Fast forward naar vorige week. Locatie: ’t Aards Paradijs in Nevele, de thuisbasis van chef Lieven Lootens. Organisator Gilles De Backer kondigt Dinner with the Queen, editie 2.0 aan. Die tweede editie van vindt plaats van 18 juni tot 13 juli. Net zoals vorig jaar zal Lieven Lootens, drager van de titel Beste Culinaire Bloemenchef van de Benelux, heerlijke gerechten met bloementoetsen en lokaal geplukte ingrediënten serveren. Voor de gasten aan tafel gaan, maken ze ook nu met een aperitiefje in de hand een wandeling met de plaatselijke boer en imker door de fruitranken en bijenkasten van Purfruit. In de rustieke schuur bereidt Lieven het menu live op een teppanyaki. Citrusafrikaantjes met groene asperges of koolzaadbloemen met Vlaamse kapoen, het zijn stuk voor stuk unieke verrassende smaakcombinaties.”

Gilles “We koppelen het diner opnieuw aan het belang van de bij en de bio-diversiteit en gaan nog een stapje verder. Dit jaar wil ‘Dinner with the Queen’ ook volop inzetten op de sociale ervaring. We willen dat onze gasten met meer vrienden buiten gaan dan waarmee ze binnen kwamen. Zo is er het nieuwe concept waarbij een 5-tal soorten wijn op tafel zetten en de mensen ongedwongen de wijnen zelf laten ontdekken. Op deze manier willen we het etiquette drinken doorbreken en het leuke aan dit concept is dat het zorgt voor extra dialoog. Bij de thee serveren we dit jaar een honingpraline van chocolatier en imker Dominique Persoone, ambassadeur van “de week van de bij”.

DINNER WITH THE QUEEN, 18 juni tot 13 juli.
Inschrijven: Tickets kosten 150 euro per persoon en deze kan je bestellen vanaf maandag 10 februari via de website www.dinnerwiththequeen.be.

Advertentie