Linzen zijn mijn favoriete peulvruchten. Ze behoren tot het oervoedsel van de mensheid, komen oorspronkelijk uit het Midden-Oosten, maar worden al duizenden jaren geteeld en gegeten in het hele middellandse zeegebied. TVT-smaakmaker Tine Bral

Linzensalade met artisjok en feta

Nodig voor 4
200 g groene linzen
groentebouillon
scheutje olijfolie
scheutje ciderazijn (appelazijn kan ook)
versgemalen zwarte peper
4 artisjokharten op olie, uitgelekt en in 2 gesneden
handvol rucola
enkle blaadjes radicchio, in reepjes getrokken
150 g feta, grof verkruimeld (verse geitenkaas kan ook)
fleur de sel

Doen
Kook de linzen beetgaar in 3 maal hun hoeveelheid aan groentebouillon. Breng ze op smaak terwijl ze nog lauw zijn met olie, azijn en peper.
Meng er voorzichtig artisjokken, ui, feta en blaadjes rucola en reepjes radicchio door.

Weten over linzen

– Groene linzen zijn iets pittiger van smaak dan blonde. Mijn favorieten zijn de donkergroene ‘linzen uit Puy’ in de Franse Auvergne (de enige linzen met AOC-label) en de blekere ‘linzen uit Castelluccio’ in het Italiaanse Umbrië. De Puy linzen worden gekweekt zonder bemesting op hoofdzakelijk vulkanische bodem. Ze doen het perfect in salades daar waar hun blonde zusjes van de Castelluccio-hoogvlakte in Norcia prima zijn in stoofgerechten. Allebei hebben ze een fijne, nootachtige smaak. Allebei zijn ze te koop in delicatessenzaken, biowinkels, maar ook steeds vaker in de supermarkt

– Peulvruchten zijn de eetbare, gedroogde zaden van vlinderbloemige gewassen. Een kopje gekookte peulvruchten bevat meer dan de helft van onze dagelijks behoefte aan vezels.

– Linzen hebben de kortste kooktijd van alle peulvruchten (ca. 30 min.). Ze hoeven niet voorgeweekt te worden, enkel goed gespoeld, en bevatten in vergelijking met andere peulvruchten weinig (gasvormende) koolhydraten.
Nu verschilt de kooktijd wel van soort tot soort, en van pakje tot pakje. Uitgezonderd voor soep, heb ik graag beet in mijn linzen en daarom roer ik tijdens het koken na ongeveer 10 minuten de linzen even door en proef hun garing. Zo weet ik hoeveel tijd ze nog nodig hebben. Twijfel je, proef dan na 5 minuten nog even en zo verder tot de linzen gaar zijn volgens jouw smaak.

– Linzen matchen mooi met andere bonen zoals kikkererwten, witte- en borlottibonen en met champignons, tomaten, witloof, rijst, uien, rucola, spinazie of veldsla en smaakmakers als knoflook, kurkuma, gember, basilicum en peterselie.

credits: tekst Tine Bral, foto’s Marc-Pieter Devos

Advertentie