Het was aanpassen die eerste weken om vanuit ons ‘kot’ lekkere producten te scoren. Het gedwongen stilvallen van alle restaurants was ook voor de ‘hofleveranciers’ van onze topchefs een harde dobber. Toen sommige kleppers hun aanbod online openstelden voor u en mij, maakte ik meteen mijn keuze. Ik stel je graag de ‘hofleveranciers’ waar ik zoveel chefs mee zag werken en lyrisch over hoorde spreken. Deze week: La Buena Tierra. https://labuenatierra.be

Wie is La Buena Tierra?

Maria Jané is de dochter van wijnmaker Jané Ventura uit Penedès. Ze startte in 2004 in Zelem La Buena Tierra, een speciaalzaak met Spaanse artisanale voedingsproducten van topkwaliteit voor restaurants. Ze werd meteen dé leverancier voor zowat alle sterrenzaken. Haar backing vocal in Spanje bij haar zoektocht naar authentieke kleine, ambachtelijke leveranciers die nog op de traditionele manier werken, is haar moeder Maria Ubeda.

Mijn keuze

Herpac, Ventresca de Atun
125 g – 5,78 euro
Herpac, het familiebedrijfje van de Pacheco’s in Cadiz werkt altijd met yellowfin. Nu zijn tonijnbuikjes zowat het lekkerste van de vis. Klassiek en puur worden ze geserveerd samen met partjes groene of zebratomaat, besprenkeld met een goede olijfolie en grof zout.

Ramón Franco, Sardinillas en aceito de olivia
120 g – 3,69 euro
Ramón Franco verwerkt nog altijd de visjes op de oude wijze. De visjes worden een voor een op een rooster gegrild, afgekoeld, waarna staart en de kop voorzichtig worden verwijderd en ze daarna worden opgelegd in olijfolie. De visjes behouden zo hun stevige textuur en krijgen door de olijfolie een mooie kleur. Bij salades of uit het blik met lekker brood.

Sarasa, Guindilla Vasca “Piparra Dulce” en aceite de oliva
130 g – 3,65 euro
Zoet-pikante Baskische fijne groene chilipepertjes opgelegd in olijfolie. Lekker als topping voor pizza en burgers en heerlijk als tapas en de Baskische pintxos.

Soincar, Fuet Casero Duroc
180 g – 5,83 euro
Een Catalaanse lange, dunne, gefermenteerde en gedroogde worst van varkensvlees, knoflook, zwarte peper, kruidnagel en koriander. De smaak is lichtjes peperachtig maar toch zoet. Typisch is het schimmellaagje. Bij de aperitief in dikke plakjes of in dunne sneetjes op brood samen met piparra dulce.

Sandro Desii, Fideuà con fumet de pescado
250 g – 4,70 euro
Sandro Desii maakt een heel gamma Catalaanse pasta’s waaronder deze fideuà, een kleine pasta van grof meel. De pasta wordt gemaakt met authentieke vormen van 200 jaar oud en meer dan 30 uur gedroogd in notenhouten kamers. Fideuà maak je net als paella klaar in een grote, open pan. Bak de pasta eerst droog in wat olijfolie, voeg dan bouillon toe en 10 minuten later heb je een heerlijk gerecht.

Verzendkosten
onder 100€  –  9€
vanaf 100€   –  gratis
Gevestigd in Zelem

Beoordeling 
Maria en La Buena Tierra waren geen onbekenden voor me. Sterrenchefs als Peter Goossens en Sergio Herman zijn al lang fan/klant. Als gewone thuiskok vond je haar topproducten soms in de kleinhandel (als je zocht) en nu en dan zette ze haar proefdeuren open. Nu dus ook genieten thuis via de webshop. Meteen de fantastische sardines en tonijnbuikjes besteld. Maar dé ontdekking is de fideuà, voorals ik snel iets supers uit mijn pan wil halen!

https://labuenatierra.be

Ontdek ook onze andere ‘hofleveranciers’
– Carnivale artikel

credits: tekst Tine Bral, foto’s Marc-Pieter Devos – mdmedia & partners

Advertentie