Het was aanpassen die eerste weken om vanuit ons ‘kot’ lekkere producten te scoren. Het gedwongen stilvallen van alle restaurants was ook voor de ‘hofleveranciers’ van onze topchefs een harde dobber. Toen sommige kleppers hun aanbod online openstelden voor u en mij, maakte ik meteen mijn keuze. Ik stel je graag de ‘hofleveranciers’ waar ik zoveel chefs mee zag werken en lyrisch over hoorde spreken.

Ingrédients du monde

Wie
Rudy Smolarek raakte in 1991 gefascineerd én gepassioneerd door kruiden en specerijen. Hij stelde vast dat het aanbod aan topproducten binnen deze branche in België onbestaande was en de restaurants op hun honger bleven zitten. Met de bekende Parijse ‘épicerie Izraël’ als voorbeeld begon hij een eigen zaak in Bergen. Vandaag omvat zijn aanbod meer dan 400 verschillende specerijen en smaakmakers uit de hele wereld. Zijn assortiment van exclusieve specerijen, olies, kruidenmengelingen, zouten, pepers, azijnen,… vind je nu in bijna elke Belgische chefkeuken.

Mijn keuze

Baume de Bouteville 3 ans
25 cl, 17 euro

Nieuw in het assortiment, deze Franse ambachtelijke balsamico uit het dorp Bouteville in het hart van de Cognac wijngaarden. Met zijn 3, 6 of 10 jaar rijpen in eiken cognacvaten is hij zachter, lichter en minder zuur dan azijn en minder zoet dan Italiaanse balsamico. Ik gebruikte hem al over salades, in saus en pasta met schelpjes. Hij zou het ook fantastisch doen over oesters en… in cocktails.

Vinaigre Xeres Capirette Agridulce
35 cl, 7,20 euro
Een klassieker in het azijngamma, maar een chef was er zo enthousiast over dat ik ervoor ging. Inderdaad, zacht en rond, ideaal om een vinaigrette body te geven zonder te overheersen.

Piment Especial Espagne
400 g, 10,22 euro
De specerijenpoeders van Ingrédients du monde zijn legendarisch. Uit het gigantische aanbod beperkte ik me tot twee. Deze poeder van zachte Spaanse peper heeft naast zijn pepersmaak ook aroma’s van kaneel, kruidnagel en nootmuskaat. Ideaal in stoofschotels die je een mediterrane touch wil geven.

Japanse kerrie
500 g, 41,54 euro
Dit is mijn tweede keuze, een ‘specialleke’ bij ons, maar in Japan de basis voor hun vele curry’s. Wel een merkwaardige samenstelling met oa aardappel, ui, tomaat, wortel, knoflook, gember, shiitake, rijstmeel, kurkuma en kombu. Ik maakte er in geen tijd een lekkere saus mee voor mijn kipcurry door 1 el kerrie op te lossen in 1/2 l groentebouillon en te laten inkoken.

Surette à la Cerise
473 ml, 24,12 euro
Naar deze speciale balsamico uit het Canadese Quebec was ik heel nieuwsgierig. Zoet maar met voldoende zuurheid om pittig te blijven. Geeft sauzen, vinaigrettes, compotes en desserts (ik druppelde wat over aardbeien) een verrassend levendige smaak. In Quebec gebruiken ze hem ook in cocktails.

Verzendkosten
10 €

Beoordeling
Kleur en geur en diepe warme smaken naast pittig en scherp, dat is het universum van Ingrédients du Monde dat ik ontdekte in veel chefkeukens. Nu kan ik in die wereld duiken, mee op tocht gaan langs kruiden, specerijen, azijnen en olies. En het was lastig kiezen, het lastigste van de vier, want het aanbod is overweldigend, spannend, maakt nieuwsgierig. Japanse kerrie en de Baume de Bouteville worden blijvertjes.

Ingrédients du Monde ingredientsdumonde.eu

Advertentie