Een fantastisch gerecht dat ik ooit at – wel met zomerse groenten – op een terras aan de oevers van de Dordogne. Eend wordt in de Périgord op allerlei manieren klaar gemaakt, maar dit vond ik gewoon het lekkerst: kruidig en krokant. Soms hou ik het puur ‘périgordine’ en geef er in eendenvet gebakken aardappeltjes bij: zalig!
TVT-smaakmaker Tine Bral

Nodig:
2 eendenbouten
1/2 el zwarte peperkorrels
1/2 el roze peperkorrels
1/2 el Sechuanpeper
1/2 el zeezout
1/4 butternut pompoen, in stukjes gesneden
1/4 knolselder, in stukjes gesneden
1/2 zoete aardappel, in stukjes gesneden
8 spruitjes, beetgaar gekookt

Doen:
Kneus de zwarte en roze peperkorrels en Sechuanpeper en meng er het zout door. Wrijf de eendenbouten op het stuk waar geen vel zit in met het mengsel. Leg de bouten met de velkant naar onder in een ovenschaal en laat ze ca. 2 uur bakken in een voorverwarmde oven op 160°C. Bedruip ze regelmatig met het vet dat uit het vel smelt.

Haal de bouten als ze gaar zijn uit de schaal en houd ze warm. Giet het meeste vet uit de schaal, er moet nog een beetje overblijven.

Meng alle groenten door elkaar, doe ze in de schaal, roer ze door het achtergebleven vet, leg de eendenbouten ertussen – met het vel naar boven – en zet alles opnieuw in de oven, nu op 200°C. Rooster de groenten in ca. 20 min. krokant en gaar. Het vel van de eendenbouten wordt ondertussen knapperig.

Serveer met puree van aardpeer.

Met dank aan tuinder Maarten Dewit voor de spruitjes recht van het veld.

Advertentie