Het is grijs vandaag met mist die laag over het water blijft hangen, killig genoeg om in het bakaanbod van meesterbakker en TVT-smaakmaker Kris Goegebeur te duiken. Gist heb ik standaard in huis net als bloem dus… kneden maar!

Ik bedenk dat het een mooie repetitie is voor de feesten, deze broodjes maken, want ze zijn perfect inpasbaar in een feestmenu. Maar doordeweeks zijn ze heerlijk bij een winterse uiensoep.

Broodjes met spek (en kool) (ca. 10 stuks)
500 g water
50 g gist
650 g witte tarwebloem
70 g ongezouten boter
15 g zout
200 g gerookt spek
30 g fijngesneden rode ui
groene koolbladeren, geblancheerd (facultatief)

Stort de bloem op tafel of doe ze in een keukenrobot. Maak een kuiltje in het midden waar je het water en de gist in mengt. Meng dan geleidelijk ook de bloem erdoor tot je een deeg krijgt. Doe er nu als allerlaatste de boter en het zout bij en kneed verder tot een glad deeg. Vetstof en zout mogen niet in contact komen met de gist want dan wordt zijn werking afgeremd (door het vet) of zelfs afgebroken (door het zout).

Bak het spek en de ui krokant, laat het mengsel afkoelen en meng het door het deeg.

Laat het deeg nu minstens 12 u rusten in de koelkast. Zo blijven de broodjes later langer vers.

Vouw het deeg dicht en weeg stukjes van 50 g af. Maak er bolletjes van en laat ca 40 min. rijzen op kamertemperatuur. Besprenkel met water – zo krijg je een dunne krokante korst – en bak de bolletjes 10 min. in een voorverwarmde oven op 235°C.
Beleg de bolletjes eventueel voor het bakken met een geblancheerd stukje koolblad.

credits: recept Kris Goegebeur, tekst Tine Bral


Advertentie