Meestal ga ik voor de hele kip, maar in sommige gerechten zijn kipfilets gewoon superhandig. Ze dan mals op tafel brengen is dé uitdaging, want de slappe rauwe filets garen vaak tot stugge, droge, smaakloze lappen. Dit is mijn snelle favoriet met ‘malse’ kipfilets.

Wok met kipfilets (voor 2 pers.)

Dit is mijn favoriete recept voor als het supersnel moet gaan. Marineren doe ik dan wel al vooraf, maar van bakken tot serveren doe ik er slechts 20 minuten over! Serveer het met rijst (builtjes zijn het handigst) of rijstnoedels (ook snel klaar).

1 grote kipfilet, in reepjes gesneden
karnemelk of yoghurt
1 kl shichimi togarashi (Jonnie Boer bij AH is de max!)
1/4 rood pepertje, zonder zaadjes en fijngesnipperd
1 cm gember, geschild en fijngesnipperd (of 1 el gemberpoeder)
1 blikje ananas
olie (druivenpit-, zonnebloem- of olijfolie)
1 wortel, met een dunschiller lintjes afgehaald
200 g peultjes, in reepjes gesneden
1/2 rode paprika, zonder schil en pitjes en in reepjes gesneden
1 bosje lente-uitjes, in ringetjes gesneden
100 g taugé
water
zout
1 el tamari (Japanse sojasaus)
1 el mirin (of droge sherry)
verse koriander

Meng pepertje, gember, shichimi met 2 el karnemelk en 1 el ananassap. Leg er de kipreepjes in, roer om zodat ze helemaal bedekt zijn met de marinade en laat minstens 1 uur marineren in de koelkast.

Blancheer wortel, peultjes en paprika kort in gezouten water, giet af en laat schrikken onder koud water.

Schep de kipreepjes uit de marinade en dep ze wat af. Hou de marinade bij.

Verhit 1 el olie in een wok of diepe braadpan en kleur de kippenreepjes op hoog vuur rondomrond. Verminder het vuur, giet er de marinade in en laat ca. 10 min. zachtjes sudderen. Voeg de geblancheerde groenten toe samen met de uitjes, taugé en stukjes ananas, schep om, doe er tamari en mirin in en laat alles goed doorwarmen. Werk af met de verse koriander.

Mijn ‘malse’ tips

  • Kipflets: ze ogen mat en koken snel droog, maar toch zijn ze fantastische producten want net door hun eigen smaakloosheid heel ontvankelijk voor… smaak!
  • Superzacht worden kipfilets als je ze laat marineren in karnemelk of yoghurt. Hun zuren breken immers de eiwitten in het vlees af waardoor het malser wordt. Marineer minstens 1 uur, maar een nacht kan perfect. Zet de schaal wel in de koelkast.
  • Voeg aan de marinade kruiden en/of specerijen toe en je geeft het vlees meteen een smaakboost.
  • Bak de kipfilets/-reepjes/-blokjes op een hoog vuur en laat ze goed kleuren voor je ze gaat omdraaien, zo blijven de sappen mooi in het vlees. Verminder dan het vuur en laat nu verder zachtjes garen eventueel met wat extra vloeistof. Bak je een volledige kipfilet, controleer dan de garing. Erin prikken met een spies en kijken naar het uitlopende sap – kleurloos is gaar – is een methode, maar beter is even een vleesthermometer in de filet steken, als die 75°C aangeeft is het vlees klaar. Zo’n vleesthermomether kost echt geen geld en je kunt er ook de temperatuur van andere kooksels dan vlees mee meten! Te koop in zowat alle kookwinkels.
  • En… verse kip is steeds malser dan ingevroren kip. Door het invriezen gaan de cellen immers kapot waardoor het vlees droger en taaier wordt.

credits: tekst Tine Bral, foto’s Marc-Pieter Devos

Advertentie