Elke week serveert de tafel van Tine een ‘buitengewoon gewoon gerecht’. Doordeweekse kost, makkelijk en snel klaar te maken, maar met de signatuur van een chef. Voor chef Tim Boury van Boury** in Roeselare zijn ‘ballekes in tomatensaus’ heerlijke ‘confortfood’ voor jong en oud! (fb-boury)

Ballekes in tomatensaus

Nodig voor 4:
ballekes
800 g gemengd gehakt, 60% varken 40% kalfsvlees (ongekruid, vragen aan de slager )
4 el fijngesnipperde ui
2 el gehakte peterselie
4 eitjes
80 g broodkruim
1 el Wostynmosterd
peper van de molen, zout, nootmuskaat
boter (om te bakken)
tomatensaus
150 g ui, fijngesnipperd
2 teentjes knoflook, geperst
10 verse tomaten ( bij voorkeur San Marzano), gepeld en in stukken gesneden
1 blik gepelde tomaten (450 g)
1 el gedroogde oregano
4 dl witte wijn
3 el olijflolie
boeketje met takjes tijm en rozemarijn
peper, zout, snuifje suiker

Meng voor de ballekes alle ingrediënten goed door elkaar, draai er ballekes van en kleur ze mooi rondomrond aan in een klont boter. Leg ze in een diepe ovenschaal en zet apart.
Stoof voor de saus ui, knoflook en oregano aan in olijfolie, bevochtig met witte wijn en laat deze volledig indampen. Doe er de verse tomaten en het blik gepelde tomaten bij, leg er het kruidenboeketje op en laat alles op een zacht vuurtje anderhalf uur garen en indampen. Roer regelmatig even door.
Giet de saus over de ballekes, zet in een warme oven op 150°C en laat ze verder garen. Proef na een half uur eentje om te checken.

Tips van chef Tim Boury
– Ballekes in tomatensaus is heerlijke ‘confortfood’ voor jong en oud. Alles begint met het vlees. Ik gebruik altijd een mix van varkens- en kalfsvlees. Het varkensvlees is vetter en zorgt voor nisheid. De balletjes mogen wat mij betreft behoorlijk groot zijn. Maar het formaat bepaal je natuurlijk zelf.
– De ballekes moet je altijd eerst kort rondomrond aanbakken waardoor ze een korstje krijgen. Dit is niet alleen mooier, maar ook veel lekkerder. De zo gebakken balletjes laat je daarna verder garen in de tomatensaus. Zo vermengen de sappen van het vlees zich met de saus.
– Voor een goede tomatensaus vertrek ik liefst van verse tomaten met als kruiding oregano, tijm en rozemarijn.
– De ballekes kun je heel klassiek eten met aardappelpuree, maar je kunt ze ook een zuiderse toets geven door aan de saus paprika’s toe te voegen en er pasta bij te geven. Werk dan af met verse basilicumblaadjes en parmezaanschilfers.
www.restaurantboury.be

credits: recept Tim Boury, tekst Tine Bral, foto’s Marc-Pieter Devos

Advertentie