Hopscheuten – de jonge uitlopers van de hopplanten – zijn de voorboden van al het lentelekkers dat er aankomt. Hun seizoen start begin maart en loopt tot pakweg midden april.

Wat je moet weten over hopscheuten
Het seizoen van de buitenhopscheuten start begin maart en loopt tot pakweg midden april. Het is een typisch streekproduct dat tot midden vorige eeuw vooral door de hopboeren zelf werd gegeten. Van elke hopwortelklauw mochten immers maar twee scheuten omhoog gaan ranken. De andere belandden op het bord.
Hoe meer scheuten aan een wortelblok, hoe fijner ze zijn en hoe meer smaak ze hebben. Nu is een wortelblok wel groot, maar hij levert relatief weinig scheuten. Per soort hop is er een smaakverschil en een verschillende opbrengst.
Het telen van hopscheuten is zeer arbeidsintensief want elke scheut moet met de hand geplukt worden. Meteen wordt duidelijk waarom aan hopscheuten een prijskaartje hangt.
Hopscheuten zijn een puur bio- en streekproduct dat je enkel vers kunt eten. Hun smaak is fris en aards zoals truffel of schorseneer.
Hopscheuten vind je in het seizoen bij de groentespeciaalzaak, maar mijn raad: maak ook in deze coronatijd eens een ritje naar de Westhoek en koop ze bij een van de hopboeren die scheuten oogsten. Voor de namen: https://www.toerismepoperinge.be/nl/hopscheuten-kopen-

Poperingse hopscheuten ‘klassiek’, chef Bert Recour
Poperinge is het hart van de hopscheutenkweek en chef Bert Recour van restaurant Pegasus in Poperinge is superfan. Dit is zijn recept voor ‘klassieke’ Poperingse hopscheuten met gepocheerd ei en garnalen. http://www.pegasusrestaurant.be
Nodig voor 4:
4 hoeve-eitjes (kakelvers)
2 eiwitten, licht opgeklopt
vers gemalen broodkruim
250 g verse Poperingse hopscheuten
200 g handgepelde grijze garnalen
geklaarde boter
peper, zout en nootmuskaat
mousselinesaus
bieslook, fijngesnipperd
Klop een mousselinesaus van 1 ei, wat witte wijn en geklaarde boter en kruid met citroen, peper en zout.
Pocheer de eitjes, haal ze door het eiwit, daarna door het broodkruim en frituur op 200°C;
Was de hopscheuten kort, breek eventueel de harde onderkant af, dep droog en bak ze vlak voor serveren in wat geklaarde boter. Kruid met peper, zout en nootmuskaat.
Verdeel de hopscheuten over de borden, lepel er de mousselinesaus over, leg er een gefrituurd eitje op, strooi er royaal garnaaltjes rond en werk af met bieslook.

Tips van chef Bert Recour
– Verse hopscheuten zijn wit en krokant. Bewaar ze steeds ongewassen en goed afgedekt voor max. 3 dagen in de koelkast.
– Van echt verse scheuten hoef je enkel het onderste – wat harde deel – te verwijderen om ze daarna kort te spoelen. Belangrijk is ze zo puur mogelijk klaar te maken.
– Rauw passen ze perfect bij carpaccio van vis, coquilles en rund: wat goede olijfolie onder de scheuten mengen en bestrooien met peper en zout, maar… niet laten marineren want dan worden ze taai.
– Warm zijn ze heerlijk kort gebakken in geklaarde boter met wat peper, zout en nootmuskaat of even gewarmd in al deels ingekookte room. Op beide manieren matchen ze mooi bij witvis zoals kabeljauw.
– Zie je de eitjes frituren niet zitten, gewoon gepocheerd of zelfs zacht gekookt is even lekker!
HOPPESCHEUTEN KOPEN (ook online!) https://www.toerismepoperinge.be/nl/hopscheuten-kopen-
credits: recept Bert Recour, tekst Tine Bral, foto’s Marc-Pieter Devo