Radijsjes behoren net als hun grotere familieleden daikon, ijspegel en rammenas tot de kruisbloemenfamilie. Het eetbare knolletje van de radijsplant is eigenlijk het dikkere deel van de ondergrondse stengel van de plant. Het knolletje heeft een wat scherpe, peperachtige smaak en geeft natuurlijke ‘power’ aan salades.

Weten

Radijzen staken al in het rantsoen van de Egyptische pyramidebouwers en ook de Grieken waardeerden ze voor hun oppeppende eigenschappen. Ze zouden een sterke antioxiderende werking hebben.
Liggen in het groenteschap vooral rode bolletjes, er zijn ook rood-witte, gele, roze en zelfs donkerpaarse radijsjes.

Kopen & bewaren

Radijsjes worden steeds in bundeltjes verkocht. Kijk na of het loof fris is en de bolletjes zelf stevig aanvoelen.
Wil je radijsjes bewaren, draai ze dan met hun loof in vershoudfolie of stop ze in een goed sluitbaar plasticzakje en leg in de groetelade van de frigo. Haal telkens de radijsjes af die je nodig hebt.
Slap geworden radijsjes kan je opnieuw knapperig maken door ze een tijdje – gewoon voelen – in ijskoud water te leggen.

In de keuken

Radijsjes eet je rauw. Kleine exemplaren uit het vuistje, de wat grotere kan je in plakjes snijden en verwerken in een salade of als topping bij een broodje.
Ze zijn hét ideale aperitiefhapje: kleurrijk, pittig en knapperig. Laat bovenaan het knolletje een beetje stengel zitten, zo zijn ze makkelijk ‘pakbaar’.
Radijsjes hoef je niet te schillen. Verwijder wel het worteltje en – als je ze niet als aperitiefhapje geeft – het loof.
Echt fris loof kan je fijnsnipperen en als smaakmaker gebruiken in salades.

RECEPT

Boterham met platte kaas, radijs, lenteui en bieslook (4 pers.)
Deze boterham is een superfrisgerechtje dat je eet als lunch of in stukjes gesneden als aperitief- of borrelhapje.8 el volle platte kaas

Nodig
4 lente-uitje, fijngesnipperd
1 bundeltje radijsjes, in dunne plakjes gesneden
4 (bruine) boterhammen
peper en fleur de sel

Doen
Meng de platte kaas met de ui en beleg er de boterhammen mee, bedek met plakjes radijs en werk af met nog wat ui, fleur de sel, peper en bieslook.

credits: recept Tine Bral, tekst Tine Bral, foto’s Marc-Pieter Devos l mdmedia & partners


Advertentie