Hebben jullie dat ook, eenmaal de dagen korter, kouder en grijzer worden, krijg ik een onweerstaanbare zin om ‘zoeteheid’ te bakken. Niet het ‘grote’ werk, wel gezellig weghappende taartjes en koekjes. Omdat ik niet echt een zoetekauw ben, riep ik de hulp in van meesterbakker en TVT-smaakmaker Kris Goegebeur. Het zanddeegrecept is de basis waarop je eindeloze variaties kunt bedenken, verzekerde hij me en gaf me meteen drie mogelijke vullingen.

Basisrecept zanddeeg voor taartjes / koekjes:
250 g gezouten boter
200 g poedersuiker
80 g fijngemalen gepelde hazelnoten
2 eieren
400 g bloem
Meng boter, poedersuiker en hazelnoten goed door elkaar, voeg geleidelijk eieren en bloem toe en kneed kort.
Verpakt in vershoudfolie kun je het deeg 7 dagen bewaren in de frigo, wil je het langer bewaren diepvries het dan.
Vullingen:
chocoladevulling
250 g room
20 g honing
230 g donkere chocolade minimum 60 % cacao, fijngehakt
75 g koude boter
Breng room en honing aan de kook brengen, giet op de chocolade, meng goed met een spatel, roer er de boter door mix glad met een staafmixer.
frambozenconfituurvulling
200 g frambozen
180 g pectinesuiker
Kook alles samen goed door.
abrikozen- of perzikenconfituurvulling
2OO g fijn gemixte abrikozen of perziken
100 g suiker
40 g koud water
10 g aardappelzetmeel
Meng water en aardappelzetmeel.
Zet de abrikozen/perziken samen met de suiker op het vuur, breng aan de kook, roer er het aardappelzetmeelmengesel onder met een klopper en klop tot het mengsel mooi gebonden is.
Taartjes/koekjes:
taartje met chocolade
Neem kleine taartvormpjes, bekleed met fijn uitgerold deeg, bak ca. 15 min. in een warme oven op 180°C en laat afkoelen.
Neem het taartje uit de vorm, giet er de nog licht warme chocoladevulling in, laat opstijven in frigo en decoreer met bladgoud of enkele verse frambozen.
koekjes met frambozenconfituur
Rol het zanddeeg ca. 5 mm dun uit, steek er rondjes uit, leg op bakpapier en smeer in met wat eiwit. Leg er een kleinere deegcirkel op en vul de verkregen bakjes met frambozenconfituur. Bak ca. 15 min. in een warme oven op 180°C en laat afkoelen.
koekjes met abrikozen- of perzikenconfituur
Ga te werk zoals voor de koekjes met frambozenconfituur.
Supertip: Je kan nog allerlei fruitkoekjes maken, neem voor elk koekje een andere uitsteekfiguur!

De chocoladegebakjes smaken heerlijk. De vulling blijft wel erg vloeibaar, zoals een ‘dikke’ chocoladesaus. Is dat de bedoeling? Waar kan ik bladgoud kopen?
LikeLike