Pastinaak is een prachtige groente om soep mee te maken. Heel romig en vol van smaak. Voor een feestelijke versie werk je de met fijngesnipperde gerookte eendenborst. Geserveerd in kleine kopjes is het een perfecte amuse. Wil je het graag wintershartig, werk dan af met krokant gebakken spekjes of zoals in het recept een crumble van chorizo.
TVT-smaakmaker Tine Bral

Nodig (ca. 4 pers.)
4 grote pastinaken, geschild en in stukken gesneden (voor de soep)
1 kleine pastinaak, geschild (voor de chips)
10 dunne plakjes chorizo
2 uien, fijngesnipperd
boter
groentebouillon
water
olijfolie
peper en zout
grof zeezout
toefje kervel
Doen
Stoof de ui aan in wat boter, doe er de pastinaak bij, overgiet met bouillon tot de groenten onderstaan en laat ca. 1 uur – of tot de groenten gaar zijn – koken op een zacht vuurtje.
Mix glad met een staafmixer of in een blender. Doe er als de soep te dik is wat water bij. Proef en breng verder op smaak met peper en zout.
Haal voor de pastinaakchips met een dunschiller dunne reepjes af van de pastinaak, spoel even af en dep goed droog. Bak de plakjes krokant in een bodempje olijfolie, neem uit, dep af en bestrooi met wat grof zeezout.
Bak de chorizoplakjes krokant in een droge pan, neem uit, dep af een verkruimel.
Verdeel de soep over kommetjes of borden en werk af met chorizocrumble, pastinaakchips en een toefje kervel.
credits: recept & tekst Tine Bral, foto Marc-Pieter Devos