Iedereen weet dat je van pompoen lekkere soep kan maken, maar je kan er ook een broodje mee bakken. Dit is een eenvoudig receptje voor een brood, anders dan anders. Het kan met elke lekkere pompoen maar bij voorkeur butternut.
TVT-smaakmaker Kris Goegebeur

Nodig
100 g boter
1 ui
250 g pompoenvruchtvlees
tijm, laurier (hoeveelheid naar smaak)
200 g water
voor het deeg:
600 g bloem
100 g amandelpoeder
75 g pompoenpitten
75 g gist
10 g zout
2 g zwarte peper
Doen
Smelt de boter en bak de ui glazig. Voeg het pompoenvruchtvlees toe en stoof alles mooi zacht samen met de kruiden. Doe er het water bij en laat het mengsel afkoelen.
Meng voor het deeg bloem, amandelpoeder, gist en pompoenpitten door het pompoenmengsel. Voeg zout en peper toe en kneed tot een glad deeg.
Laat 30 minuten rusten en vouw dicht zodat er meer kracht onstaat in het deeg.
Maak bollen van 500 g en bestrijk deze met een mengsel van 100 g rijstbloem, 10 g gist, 10 g suiker en 80 g tafelbier. Goed doorkloppen en ca. 10 min. laten rusten voor je het brood instrijkt.
Laat nog 1 uur rijzen en bak 30 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C.
TIP: dit brood is superlekker bij kazen en raclette.
credits: recept Kris Goegebeur, foto’s Marc-Pieter Devos, tekst Tine Bral