Michaël Vrijmoed chef van tweesterrenrestaurant en 2de beste groenterestaurant ter wereld Vrijmoed in Gent, houdt van een zomerse boterham met garnaalsalade: eenvoudig én lekker. Garnaal is dé Belgische zomertopper, avocado geeft kleur én frisheid.

Nodig voor 4:

200 g ongepelde garnalen
1 gekookt ei (7 minuten)
12 sneetjes zuurdesembrood
1 avocado, in blokjes en kwarten gesneden, de kwarten hou je voor in de extra salade
mayonaise
peterselie, fijngehakt
zwarte peper van de molen
citroensap
gezouten boter

Doen:

– Pel de garnalen, pel het gekookte ei en snij het grof. Meng met de blokjes avocado, 2 el mayonaise en 1 el peterselie tot een salade.

– Smeer de sneetjes brood in met boter en beleg met de salade. Werk af met zwarte peper van de molen en enkele druppels citroensap.

– Geef de rest van de salade er apart bij in een kommetje en steek er de kwarten avocado in.

Michaëls zomerse tips:

– Koop steeds ongepelde garnalen en pel ze zelf. Niet alleen zijn ze verser – want niet over en weer naar Marokko – het pellen is een gezellige bezigheid voor bij het aperitief. Geef je gasten een kommetje garnalen en…. pellen maar! Van de koppen maak je dag nadien een smakelijke fond als basis voor een saus of soep.

– Heb je salade over, bewaar in de frigo en geef de dag erna op een toastje.

– Je geeft de boterhammen extra smaakboost door het brood in te smeren met algenboter in plaats van gewone gezouten boter. Algenboter is eigenlijk dé kruidenboter van de Noordzee! Er zijn tientallen soorten algen ofte wieren en zeegroenten zoals lamsoor, zeesla en zeekraal. Ze zijn niet alleen lekker, maar ook heel gezond! In Japan weet men dat al eeuwen, bij ons staan we pas aan het begin. Algen zijn krokant en hebben een zilte smaak die heel mooi past bij mijn keuken. Algenboter maak je heel eenvoudig: snijd 150 g gezouten hoeveboter (op kamertemperatuur) in stukjes, meng met 30 g verse zeesla, 30 g (geweekte) wakame en breng op smaak met 1 el sojasaus, 1 tl beurre noisette, zeste van 1/2 citroen, wat geraspte look en een snufje zout.

– Deze zacht zilte algenboter kun je makkelijk goed afgesloten een week bewaren in de koelkast. Ook lekker bij een zomers visje van de BBQ, bij schaal- en schelpdieren en gewoon puur, als broodbeleg.”

Chef Michaël Vrijmoed, www.vrijmoed.be Vlaanderenstraat, Gent.

credits: recept Michaël Vrijmoed, tekst Tine Bral, foto’s Marc-Pieter Devos. Met dank aan Chefs & Meesters

Advertentie