Het is koud, berekoud, het vriest de stenen uit de grond, er hangen ijskegels aan het dak,… enfin je weet wat ik bedoel. Na een fikse sneeuwwandeling is het heerlijk om je handen rond een kop dampende soep te slaan terwijl op het vuur een verwarmende stoofpot staat te sudderen. Hutsepot, jawel dé winterkost bij uitstek!

Hutsepot (2 pers.)

Mijn oma maakte haar hutsepot altijd in een grote ‘kasserol’, die lekker lang stond te sudderen op een zacht vuurtje tot het vlees superzacht was en de smaken in elkaar waren opgegaan. De pot verdween naar de kelder en pas de volgende dag konden we ervan smullen. Een goede hutsepot moet overnachten was haar devies en ik volg haar raad nog altijd. Laat de stoofpot zachtjes opnieuw opwarmen en doe er dan pas de spruitjes bij, zo blijven ze mooi groen en stevig. Dit is mijn ‘oranje’ versie, zonder aardappelen maar boordevol oranje groenten.

Ingrediënten
2 spieringkoteletten
1 grote ui
1 oranje en 1 gele wortel
2 boterrapen
1/2 zoete aardappel
1/2 pastinaak
handvol palmkool- of boerenkoolblaadjes (1/4 savooikool in repen gesneden kan ook perfect)
boter
water
1 takje tijm
1 bl laurier
zwarte peper van de molen en zout

voor de afwerking
200 g spruitjes
2 boerenworsten
mosterd

Doen
– Maak de groenten schoon en snij ze in grove stukken.
– Stoof in een stoofpot (type Le Creuset) de ui aan in een klontje boter. Doe er het vlees bij en kleur het rondom. Giet er water bij tot het vlees oversopt is. Voeg groenten, kool, tijm en laurier toe, kruid met peper en zout en laat alles onder deksel op een zacht vuurtje ca. 1 uur sudderen of tot de groenten beetgaar zijn. Doe er indien nodig tussenin wat water bij. Laat afkoelen en zet tot de volgende dag in de koelkast.

Afwerking
– Haal de pot uit de koelkast en laat ongeveer een halfuur op kamertemperatuur komen, anders riskeer je dat de pot barst als je hem gaat opwarmen.
– Schep eventueel gestold vet af en laat de hutsepot op een zacht vuur nog een halfuurtje sudderen tot het vlees warm is. De groenten mogen nu wel zacht worden.
– Stoom of kook ondertussen de spruitjes beetgaar, giet af en doe ze vlak voor opdienen bij de warme hutsepot.
– Bak de boerenworsten in een droge pan – ze lossen tijdens het bakken hun vet dus extra vet hoeft niet – mooi krokant en gaar en leg ze bovenop de hutsepot.
– Schep over op borden en geef er pikante mosterd bij.

credits: recept Tine Bral, tekst Tine Bral, foto’s Marc-Pieter Devos

Advertentie