Net als de koekenman is de cougnou een typisch brood voor de feestenperiode. Het broodje wordt meestal gemaakt met twee ‘hoofden’ en een bol buikje. Traditioneel worden er rozijnen en parelsuiker in verwerkt. Een super kerstontbijt!

Nodig (voor 3 stuks)

800 g bloem
333 g melk
2 eieren
25 g gist
30 g suiker
3 g honing
10 g zout
167 g boter
20 g rozijnen
20 g parelsuiker

Doen

Meng bloem in een kom. Maak een kuiltje in het midden, doe er melk, gist en eieren in, meng dit tot een papje en laat 10 min. rusten. Werk er nu de bloem onder. Zorg dat alles goed gemengd is – belangrijk voor een optimale werking van de gist – en voeg nu boter, suiker, honing en zout toe en kneed (met de hand of in de machine) tot een soepel deeg.

Kneed er de rozijnen en de parelsuiker door en bol lichtjes op. Leg in een ruime kom en laat afgedekt ca. 1u rijzen.

Kneed het deeg nog even door, en verdeel in 3 stukken. Modelleer telkens een of twee hoofdjes. Leg de cougnous op een met bakpapier beklede bakplaat, bestrijk de bovenkanten met losgeklopt ei en bak ca. 40 min. in een voorverwarmde oven op 180°C. Hou er rekening mee dat elke oven anders bakt, dus controleer na 30 min.!

Neem uit de oven en laat afkoelen op een rooster.

Advertentie