Eclairs, wie lust ze niet! Ook onze meesterbakker/smaakmaker Kris Goegebeur is er dol op. Ideaal om te maken tijdens een regenachtig weekend volgens hem en hij bezorgde ons prompt zijn recept.

Eclairs (4 à 6)

voor het soezendeeg
150 g water
50 g melk
snuifje zout
10 g honing
100 g boter
110 g bloem
4 eieren

Doe in een pot water, melk, honing, zout en boter en laat de boter op laag vuur smelten, breng dan verder langzaam aan de kook. Doe er de gezeefde bloem bij en roer goed tot je een droge massa hebt. Neem van het vuur en meng er met een spatel 1 voor 1 de eieren door. Roer door tot je een gladde massa hebt. Het beslag is dan bijna afgekoeld zodat het niet te wild en grof kan opzwellen.

Spuit op een bakpapier banden van 2 cm breed en 24 cm lang en steek in de diepvries. Haal eens bevroren uit en snij de banden in 2 zodat je mooie gelijke eclairs hebt van 2 cm breed en 12 cm lang.

Leg op een met bakpapier bedekte bakplaat met telkens 4 cm ruimte ertussen en bak af in een voorverwarmde oven van 220°C. Zet als de eclairs een mooie kleur hebben de oven af en open de deur op een kiet zodat de damp eruit kan en de eclairs kunnen drogen.

voor de puddingvulling
500 g melk
200 g room
150 g suiker
1 opengesneden vanille stok, merg uitgeschraapt
75 g maizena
5 eidooiers

Breng melk, room, vanillemerg en 75 g suiker aan de kook.
Meng in een kom eerst de maizena met de rest van de suiker, roer er de eidooiers onder en voeg dan een klein beetje warme melk toe. Doe dit mengsel bij de kokende melk, meng goed en laat zeer goed doorkoken om geen maizena smaak te hebben. – Giet de pudding in een kom, dek af met plasticfolie en laat afkoelen.
Roer de afgekoelde pudding met een klopper goed glad, zo krijgt hij een mooie zachte smaak.

Snij de eclairs zijdelings in en vul met de pudding.

Leg de eclairs met de vlakke kant naar boven en doe je gesmolten fondant suiker (witte of chocolade) op met een temperatuur van 40°C.

Tips van meesterbakker Kris Goegebeur
– “Ik gebruik maïzena om de pure smaak naar voor te brengen, geen andere poeders.
– Fondantglazuur vind je bij de bakker of Aveve.
– Graag chocoladepudding: meng 75 g donkere chocolade door de warme vanillepudding.”

Advertentie