In maart begint het nieuwe jaar écht, en dat is te zien.
Of ze de klok erop gelijk hebben gezet schieten de planten de grond uit. Herderstasjes, veldkers, daslook, zevenblad (if you can’t beat them, eat them) hondsdraf, speenkruid, veldsla, madeliefjes, molsla, bieslook, brandneteltopjes, zuring, enzovoort; het kan niet op.

Gelukkig maar, want uit de moestuin komt alleen oogst van planten die er de hele winter stonden en nu de pan in gaan om ruimte te maken voor een nieuw seizoen. Verder is het er wachten tot de vroegste zaaisels oogst geven. In de tussentijd doen we ons tegoed aan de weelde die we bij elkaar kunnen scharellen.

Daarmee maak je gemakkelijk een bijzondere pasta, salade, rijst of ander graan-gerecht. Of bijvoorbeeld deze soep van wilde blaadjes en couscous met dezelfde kruiden. Samen vormen ze een smaaksensaties die u kunt serveren als voorgerecht of lentelunch.
Het recept komt uit Maison Mari, omdat dat een menuboek is staan de hoeveelheden er bij voor 4 personen en /10 achter de streep.
Smakelijk nieuwjaar!

Potage Sauvage
Deze soep hoeft niet heet gegeten te worden, bij warm weer is het juist fijn hem gekoeld te serveren. Hij moet dan wel een (halve) dag van tevoren worden gemaakt, dat begrijpt u. Zet voor serveren de staafmixer er nog even in, zodat hij goed gemengd is.

40 g boter / 100
1 sjalot, fijngesnipperd / 3
240 g aardappelen, in grove brunoise / 600half vergiet met al het smakelijke wild* dat u kunt vinden: brandnetel (ook de jonge toppen prikken), daslook, herderstasje, hondsdraftoppen, look zonder look, veldkers, zevenblad (niet te veel, dan wordt ’t te selderijachtig), zuring en dergelijke, alles fijngesneden / 1 flink vergiet vol
8 dl kruidenbouillon / 2 l
3 dl melk / 7,5
0,8 dl crème fraîche / 2
citroensap en/of rasp
*In plaats van dat wilde groen: tja, dat is natuurlijk helemaal niet hetzelfde, maar met een paar tenen knoflook en een flink vergiet vol spinazie kunt u ook een mooi groen soepje maken.

Smoor in een ruime pan de sjalot en aardappelen in de boter. Voeg als ze glanzen eenderde van het wilde groen toe. Schenk er bouillon en de helft van de melk op.
Breng aan de kook en draai het vuur lager.
Laat 35 minuten zachtjes pruttellen en inkoken. Pureer ondertussen de rest van de kruiden, steeds met net genoeg melk om ervoor te zorgen dat het pakt: dat geeft het groenste resultaat. Als u een blender hebt is dit een goed moment hem aan het werk te zetten.Voeg het groen en de eventueel overgebleven melk aan de soep toe. Klop er met de garde crème fraîche door. Warm samen nog even door en maak op smaak met citroensap en/of rasp en peper & zout. Als u de soep van tevoren maakt, bewaar deze stap dan tot voor serveren.
Houdbaarheid: 2 à 3 dagen.

Groene Cous
4 dl kruidenbouillon / 1 l
250 g couscous / 620
rasp van ca. 3 cm2 bio-citroen / halve citroen
2 handjes van dezelfde wilde kruiden* als voor de soep / 4 flinke
citroensap
volle, zachte olijfolie
*In plaats van dat wilde groen: een mengsel van bieslook, kervel, peterselie, selderij en tuinkers kan ook.

Breng de bouillon aan de kook.
Verdeel de couscous gelijkmatig over een platte schaal. Verdeel de citroenrasp erover en schenk er hete bouillon over tot de couscous 1,5 centimeter onderstaat. Dek de schaal af met vershoudfolie of een doek en laat de couscous in circa 15 minuten
wellen en het vocht opnemen.
Werk daarna de korreltjes mooi los, dat gaat het best met ingeoliede handen. Als de couscous nog te heet is om aan te pakken, begint u met een vork – sprenkel eerst wat olie over de cous.
Meng de kruiden erdoor als de cous is afgekoeld.
Maak op smaak met peper & zout en citroensap.

Smakelijk.
Mari Maris

Mari Maris > mari-maris


tekst Mari Maris
foto Scala Photography – scalaphotography

Advertentie