Van oud brood maak je heerlijke wentelteefjes ofte gewonnen brood ofte verloren brood ofte pain perdu. Hoe je het ook noemt, met dit cosy gerechtje wordt oud brood plots een superheerlijk ontbijt, lunch, vieruurtje of dessert. Zo maak ik mijn huisgenoten gelukkig met mijn broodoverschot.

Nodig

als brood:

– Dit is een op en top overschotjesgerecht dat vraagt om brood dat al enkele dagen oud is. Het beste resultaat krijg je met artisanaal gebakken brood met compact kruim dat het beslag kan opnemen, maar dat niet zompig wordt

– Voor vieruurtje of dessert gebruik ik het liefst koekenbrood zonder of met rozijnen, die geven extra beet en ogen leuk. Voor ontbijt en lunch gebruik ik altijd bruin (volkoren kan perfect) brood, maar wit kan natuurlijk ook.

– Ik snij steeds dikke sneden van ca. 1,5 cm, daardoor blijft de binnenkant lekker smeuig terwijl de buitenkant mooi krokant bakt.

– De korsten haal ik niet af, maar ik snij de sneden steeds overlangs of dwars door, afhankelijk van het broodformaat. Voor dessert verwijder ik de korst wel en snij de sneden in 4, dit oogt aantrekkelijker en… wentelteefjes zijn echte caloriebommen, dus geef ik liever een kleine portie om er een etentje mee af te sluiten.

voor het beslag:

– eieren, reken op 2 eieren per 6 sneden brood

– melk (volle, halfvolle, soja, havermout of amandel die lekkere smaak geeft aan dessertwentelteefjes), ca. 2 dl per 6 sneden brood – wil ik echt ‘rijk’ gaan, dan gebruik ik de helft melk en de helft room = supercaloriebom!

– suiker of zusto (een calorie-arm alternatief), gebruik ik enkel bij wit brood

– kaneel, ik doe een klein snuifje in elk beslag omdat ik hou van de warme smaak en geur, maar een ‘must’ is het zeker niet

– als extra aanvulling kunnen ook:
– sinaasappelsap (ontbijt, vieruurtje en dessert)
– gemberpoeder (ontbijt en lunch)
– vanille (vieruurtje en dessert)

Doen

– Kluts voor het beslag de eieren samen met de melk, de kaneel en eventueel de suiker of een andere aanvullingen, in een lage schaal

– Haal de stukken brood langs beide kanten door het beslag

– Smelt in een hete bakpan – liefst met antiaanbaklaag – een klontje boter

– Leg de stukken brood in de pan en bak ze eerst aan één kant mooi bruin, draai om en bak de andere kant. Omdat de baktijd varieert, kun je best de stukken met een schep even voorzichtig opheffen om te controleren, vooraleer je ze draait of uitneemt.

– Haal het gebakken brood met een schep uit de pan en leg het op een warm bord. De klassieke afwerking is er een klontje boter opleggen, bestrooien met wat poedersuiker en kaneel en afwerken met een lepeltje confituur.

Als afwerking

– klassiek: bloemsuiker, bruine suiker, confituur, honing, ahornsiroop, licht opgeklopte room, gesmolten chocolade, verbrokkelde speculoos

– fruitig: vers fruit (bessen, rood fruit, peer), gekarameliseerde appel (bak plakjes appel in een klontje boter, voeg wat suiker toe en laat karamelliseren), gebakken banaan, licht opgewarmde krieken (uit bokaal), mascarpone

– hartig: vers gebakken spek, spiegelei, geraspte parmezaan of gruyère, ricotta, gegrilde groenten, lekker luxueus foie gras (mijn supertip voor de feesten!)

credits: recept en tekst Tine Bral, foto’s Marc-Pieter Devos

Advertentie