Visser en lid van de NorthseaChefs Dirk De Grendele vertelt in de publicatie Boerentrots van Europarlemenslid Hilde Vautmans over het leven op zee. Na jaren van zelf varen, zorgt hij nu – terwijl zijn boten op zee zijn – vanuit Zeebrugge voor de onmisbare logistiek. Zelf eet Dirk vis liefst eenvoudig gebakken in wat goede boter. Zijn lievelingsvis is steenbolk, maar dit recept is ook lekker met roggevleugel. De stoemp kun je inwisselen voor gewone pure, de pastinaak voor gestoofd witloof.

Nodig voor 4:
800 g filet van steenbolk
30 g boter
peper en zout
enkele takjes kervel
voor de stoemp:
1/2 spitskool, in gelijke grote stukken
6 grote aardappelen
2 uien, in grove stukken
1 t look, gepeld en geplet
100 g boter
1 dl karnemelk
voor de pastinaak:
4 pastinaken
1 el geklaarde boter
1 t look, gepeld en geplet

Doen:
Gaar voor de stoemp de stukken spitskool gedurende 5 min. in ruim gezouten water. Giet af en laat afkoelen in koud water met ijsblokjes om de groene kleur te behouden. Laat goed uitlekken en knijp het overtollige water uit.

Schil de aardappelen en kook gaar in gezouten water.

Smelt de boter in een kookpot en stoof de ui zonder kleuren aan. Voeg de look toe en schep er de uitgelekte spitskool door. Prak de aardappelen en roer ze onder de spitskool. Werk de stoemp af met karnemelk en een klontje verse boter.

Maak de pastinaken zuiver, snijd ze overlangs in gelijke kwarten en leg ze in een ovenschaal. Smelt de boter, lepel over de pastinaak en meng er de look door. Kruid met peper en zout. Gaar ca. 20 min. in een warme oven op 180°C.

Kruid de stukken vis met peper en zout. Smelt wat boter in een pan en bak de filets in de bruisende boter. Aan één kant bakken is voldoende, laat de vis ca. 5 minuten verder garen in de pan.

Schep een portie van de stoemp in het midden van het bord. Leg er de gebakken vis op, afwisselend met de geroosterde pastinaak. Lepel er nog wat bakboter over en werk af met enkele takjes kervel.

Boerentrots
is een uitgave van Europees Parlementslid Hilde Vautmans
De publicatie wordt gratis verdeeld.
Je kan je exemplaar aanvragen via
hilde@vautmans.eu

credits: foto gerecht Verne, foto visser Marc-Pieter Devos

Advertentie