Dit jaar geen groot gezelschap, maar omdat ik vind dat nu meer dan ooit traditie belangrijk is, surf ik opnieuw naar Boers & Boers om – jawel – een gevulde kalkoen te bestellen.

Geen kids & co aan de kerstdis dus, enkel de eigen duobubbel, maar daarvoor is de halve gevulde kalkoen perfect toch! Voor kerstavond ga ik dit keer voluit voor de geweldige geglaceerde Wiltshire beenham. So Britsh! Nu de brexit eraan komt nog even culinair het kanaal oversteken, denk ik.
Partner is niet dol op gekookte ham en vind 1,2 kg ham voor ons twee er wat over. Maar dan vertel ik hem een mooi kerstverhaal van hoe ik ooit een fantastische geglaceerde ham at op een winterse sneeuwdag in een Engelse cottage.

Ik hou het louter culinair, heb het niet over sleebellen buiten, het knisperende haardvuur en de snorrende kat ernaast. Wel, om mijn keuze extra te kaderen, over de sidedishes van gegrilde groenten, over frisgroene spruiten (lust hij!), ‘pigs in a blanket’ tot verse kroketjes en… dit MOET hem overstag trekken typische Engelse piccalilli. Ook bij Boers & Boers te koop als ‘Propper Piccalilli’ met ‘crunchy garden vegetables in a sweet, tangy mustard spiced sauce with turmuric’, kan het nog Britser!

Yes! Op kerstavond staat er een geglaceerde ham op het menu, en toegegeven voor twee best indrukwekkend, maar ze hoeft niet helemaal klaar te worden gemaakt, een deel kan immers perfect ingevroren voor later.

Als extraatje bestel ik opnieuw de fantastische gerookte zalm. Deze zalm uit het Schotse Loch Lomond wordt gezouten en gerookt op beukenhout van de bossen rond de Loch. Op een getoaste brioche een heerlijk begin van kerstavond!

Waar de producten vandaan komen, vertel ik nog graag even.
De familie Copas – al generaties een landbouwersfamilie – woont in een prachtig stukje Engeland. In 1957 krijgt de jonge Tom Copas jr van Tom Copas sr een luidruchtig geschenk: 153 kalkoenen. Vandaag lopen 40.000 kalkoenen in de weiden en boomgaarden rondom de boerderij. De Nederlandse broers Boers leerden Copas kennen en kwamen enkele jaren terug op het idee om in de kerstperiode gevulde kalkoenen via internet aan te bieden op de Nederlandse en Belgische markt. Met succes!

Ham, pigs en piccalilli komen dan weer van Dukeshill, hofleverancier van Her Majesty, beroemd om hun Free Range Wiltshire ham en… Christmas puddings. Voor de pudding pas ik nog steeds, teveel is ook met kerst teveel.

Op de site staat nog heel wat ander lekkers. Vorig jaar stond er ook hertengebraad op ons menu, een echte aanrader. Ook voor het wild hertenvlees zochten de broers Boers naar een authentieke leverancier. De Britse expert terzake Nigel Sampson bracht hen in contact met de landgoederen Altnaharra en Culligran in het noorden van Schotland.

Even praktisch nu. De kalkoen is diepgevroren, de ham vacuüm verpakt. Bestellen kan tot 18/12 voor thuislevering op 22 of 23 december. Met de ‘bereidingswijzer’ in de hand ga je dan aan het werk. Alhoewel dit ‘werk’ heel beperkt is.

Smakelijke kerst!

BESTELLEN kan t/m 18 december via https://www.boersenboers.nl

credits: foto’s Boers & Boers, tekst Tine Bral


Advertentie