Mijn favoriete wintersoep is elke keer anders omdat ik er mijn groenterestjes in verwerk. Dat kunnen alle kleuren wortels zijn, pompoen, pastinaak, boterraapjes (met stip mijn favoriete raapjes) en savooi-, boeren- of palmkool. – Tine Bral

Als bonen gebruik ik wat ik nog in mijn voorraadkast heb. Kidney’s zoals voor dit recept, maar ook cannellini, borlotti-bonen of doodgewone witte bonen. Laat ze wel nooit meekoken want je wil geen puree. Wil je er een echte maaltijdsoep van maken doe er dan naast de worst en spek ook kleine pastavormpjes (eerst koken) bij.

Bonen- en groentesoep (ca. 2l)

Ingrediënten
1 ui
1/2 pastinaak
1/2 prei
2 wortels
flink stuk butternutpompoen
1/2 zoete aardappel
water en/of groentebouillon
handvol fijngesneden kool (savooi, boeren of palmkool
1 taktje tijm en 1 laurierblad
zout en peper

voor de afwerking:
1 blik(bio) bonen (kidney, cannellini, borlotti, witte)
gebruik je boerenkool hou dan wat kleine blaadjes apart om te bakken
enkele fijne sneetjes gerookt spek, in reepjes getrokken en krokant gebakken in eigen vet
1 knackworstje per persoon, opgewarmd in heet water en in stukjes gesneden
geraspte parmezaan

Doen
– Maak de groenten schoon en snij ze in stukken. Doe ze samen met de kool, tijm en laurier in een ruime kookpot en zet onder met water of bouillon. Breng aan de kook en laat ca. 45 min. zachtjes pruttelen.
– Omdat ik niet hou van soep ‘met stukken’, laat ik ze wat afkoelen, mix ze glad in de blender en warm ze dan opnieuw door. Het moment om water toe te voegen, mocht de soep te dik zijn.

Afwerking
– Heb je boerenkool, wrijf de blaadjes in met wat olijfolie en een beetje currypoeder en bak krokant in een droge pan of op een bakplaat in de oven.
– Omdat ik steeds (bio)blikbonen (ik vind blikken gewoon handiger) gebruik warm ik ze op in hun sap, giet ze af en voeg ze dan als de soep gloeiendheet is toe samen met het spek, de worstjes en de gebakken boerenkool.

Credits: recept Tine Bral, tekst Tine Bral, foto Marc-Pieter Devos

Advertentie