Hot cross buns kan je nu het ganse jaar door in Engeland – en de Engelstalige wereld – kopen, maar oorspronkelijk werden ze alleen gebakken en gegeten in de paastijd.

De kleine ronde bollen zijn een variant op onze rozijnenbroodjes of krentenbollen. De naam komt van de afwerking bovenop namelijk een kruis gemaakt van water en bloem verwijzend naar het kruis waaraan Christus stierf. Oorspronkelijk werden de hot cross buns gebakken door de monikken op Goede Vrijdag en uitgedeeld aan de armen. Bijgeloof wil dat als je een hot cross bun aan een touwtje gedurende een jaar in de keuken laat hangen, je beschermd bent tegen brand en alle broden die je bakt perfect uit de oven komen. Wie weet.

Hot cross buns
500 g water
250 g desem of 50 g gist
2 eieren
750 g tarwebloem
50 g vanillesuiker
15 g zout
80 g yoghurt
150 g boter
150 g rozijnen
2 losgeklopte eieren

Meng water, desem/gist en bloem tot een deegbal en laat 15 min rusten. Meng er de eieren, vanillesuiker, zout en yoghurt door, kneed er nu de boter onder tot je mooi glad deeg hebt en doe er dan de rozijnen bij. Laat 30 min. rusten.

Verdeel in balletjes van 60 g en leg ze in taartschaal. Strijk ze als ze in volume verdubbeld zijn in met wat losgeklopt ei.

Meng wat water en bloem, doe in een spuitzak of maak een papieren spuitzakje en teken een kruis op de bolletjes. Bak 12 à 15 minuten in een warme oven op 230°C.

Laat er als ze uit de oven komen meteen wat honing over lopen.

Advertentie