Radicchio is een kleurige salade uit de Italiaanse Veneto-streek. Ze is licht bitter net als ons witloof en samen combineren ze prachtig met peer. Haddock ofte gerookte schelvis is volgens mij een miskende lekkernij. Je vind hem zeker bij de vishandel, maar als het je toch niet lukt, kan je hem in dit gerechtje vervangen door gerookte heilbot. Het pocheren in melk maakt zowel haddock als heilbot minder zout

Ingrediënten
300 g gerookte schelvisfilets
1 takje tijm
melk
2 peren (bij voorkeur conférence)
1/2 krop radicchio, gewassen, gedroogd en in grove stukken gesneden
3 staaltjes witloof, [2] harde kern uitgehaald en in grove stukken gesneden
1 bosje rucola, gewassen en drooggezwierd
3 el gehakte walnoten – citroensap
voor de dressing:
1 kl mierikswortel (uit bokaal)
1 kl honing
3 el olijfolie
scheutje citroensap
Bereiding
Spoel de schelvis en dep droog. Zet hem onder in melk, doe er de tijm bij en pocheer 10 min. op een zacht vuurtje. Laat uitlekken en verwijder het vel.
Schil de peren, verwijder het klokhuis, snijd ze in parten en besprenkel met citroensap zodat ze niet verkleuren.
Meng voor de dressing alle ingrediënten.
Meng de radicchio met het witloof, rucola, peer en schelvis.
Verdeel over de borden, bestrooi met noten en werk af met de dressing.
credits: recept en tekst Tine Bral, foto Marc-Pieter Devos