Elke week serveert de tafel van Tine een ‘buitengewoon gewoon gerecht’. Doordeweekse kost, makkelijk en snel klaar te maken, maar met de signatuur van een chef. Om het prille lentegevoel aan te scherpen een pittig gerecht van chef Sam D’Huyvetter van Pleasures Boutique in Sint-Martens-Latem.

Thaïs kippengehaktbroodje met gebakken broccolirijst

Nodig voor 4
gehaktbroodje:
1,2 kg kippengehakt
2 rode chilipepers, fijngesnipperd
1 handje koriander, fijngesnipperd
zeste en sap van 1 limoen
2 el paneermeel of gemalen gedroogd brood
1 el vissaus
1 el currypoeder
olijfolie & boter
peper & zout

rijst:
250 g (basmati)rijst
1/2 broccoli, in roosjes
4 el zoet zure chilisaus
2 el sojasaus
1/2 rode chilipeper, fijngesnipperd
750 ml kippenbouillon
2 teentjes look, in plakjes
olijfolie

– Meng het kippengehakt met peper, zout, vissaus, currypoeder, chilipeper, koriander, paneermeel en limoenschil en -sap. Vorm er 4 broodjes van, besprenkel met wat olijfolie en gesmolten boter (voor een mooie korst) en bak 20 min. in een warme oven op 220°C.
– Bak ondertussen de rijst aan in wat olijfolie samen met 1 teentje look, voeg de kippenbouillon toe en laat 15 min. rustig koken. Laat onder een handdoek en met deksel 10 min. rusten.
– Bak de broccoliroosjes aan in wat olijfolie met 1 teentje look en chilipeper, voeg de rijst toe en blus met sojasaus en zoetzure chilisaus. Werk eventueel af met koriander.

Tips van chef Sam D’Huyvetter

– Een pindakokossaus is hier heel lekker bij. Ben je allergisch aan pinda of noten laat de pinda dan weg en begin meteen met de kokosmelk. Zet 100 g geroosterde, gezouten pindanoten op in 150 ml kokosmelk samen met 1 el rode currypasta, 1 el ketchap manis (zoete sojasus) en 1 el vissaus. Laat rustig koken, mix tot een gladde saus en leng indien te dik aan met wat kokosmelk.
– Zowel het gehaktbroodje als de rijst kun je een dag vooraf klaarmaken en eenmaal afgekoeld bewaren in de frigo. Gewoon allebei opwarmen in de oven en de saus à la minute maken.
– Deze manier van rijst koken, leerde ik van een Indische medewerker. Eenvoudig en steeds gelukt!
– De limoen geeft frisheid, de chili pit. Hoe meer chili’s hoe spicier het wordt! Koriander heeft dan weer een typische smaak, vind je die niet lekker laat die dan weg of gebruik platte peterselie.
– In plaats van kippengehakt kun je ook puur lamsgehakt of een gehaktmengeling gebruiken.
– Rijst en saus kunnen ook perfect bij gebakken kip.

credits: recept Sam D’Huyvetter, tekst Tine Bral, foto’s Marc-Pieter Devos