De supergezonde broccoli vulde ik in een seizoenssalade aan met peultjes, tuinbonen, tomaten en venkel. Als hartige bite werkte ik af met geitenkaas, maar ook gebakken spekjes, gerookte zalm, zachtgekookte eitjes,… kunnen. Van de broccolistam en de minst mooie roosjes maakte ik een puree door ze te koken en daarna te mixen met wat water en een beetje sojasaus. Dit kan als extraatje bij de salade. De tomatenpitjes en -pelletjes duwde ik door een zeefje en voegde de lek toe aan wat mayonaise voor een lichte vinaigrette.

Broccolisalade met geitenkaas (4 pers)

1 grote broccoli, in roosjes verdeeld
handvol peultjes, topjes en kontjes verwijderd
6-tal tuinbonen, uit de peul gehaald
1 grote tomaat, vel en pitjes verwijderd, in stukjes gesneden
1/4 venkel, in fijne reepjes gesneden
geitenkaas, hoeveelheid naar eigen keuze
bieslook, fijngesnipperd voor in de tomatenlekvinaigrette
munt, fijngesnipperd voor in de broccolipuree
enkele bieslookbloemetjes voor de afwerking
zoutKook de broccoliroosjes in licht gezouten water beetgaar, laat onmiddellijk schrikken in ijskoud water en laat verder afkoelen in een vergiet.

Bereiding:

Kook de peultjes beetgaar in licht gezouten water, giet af en laat afkoelen.

Kook de uitgehaalde tuinbonen enkele minuten in goed kokend water, haal uit, spoel lauw onder koud water en haal de boontjes uit hun velletje. Laat verder afkoelen.

Doe onderin een schaal eerst de peultjes en de tuinbonen en meng die door elkaar, leg daarop de broccoliroosjes en werk af met tomaat, venkel en geitenkaas.

Geef de vinaigrtte en puree er apart bij.