Rucola is een lekker pittige groente die ik graag gebruik in salades, maar ook als frisse sidedish. Onlangs interviewde ik voor Veldwerk (art.) Anne en Geert Vanhulle, rucola-telers in Veldegem. Dit is hun favoriete recept met hun ‘wilde’* rucola.

Ik voegde er een rucolapesto aan toe, die je trouwens ook perfect door pasta kunt mengen als smaakmaker. De rundscarpaccio kun je vervangen door carpaccio van zalm, stevige witvis of tomaat (coeur de boeuf). Gebruik als afwerking én in de pesto een zachte extra vierge olijfolie want rucola is al pittig. Zet je (lege) borden een uurtje in de koelkast zodat ze goed koud hebben.

*Jawel, er is wilde en tamme rucola. De blaadjes van de wilde zijn veel dieper ingesneden dan die van de tamme en hij smaakt veel pittiger.

Ingrediënten (4pers)

carpaccio van rundsvlees (hoeveelheid naar eigen keuze, bij voorkeur kopen bij de slager want dan is hij supervers gesneden)
4 handvollen rucola
geroosterde pijnboompitjes (facultatief)
stukje parmezaan
zachte extra vierge olijfolie

voor de rucolapesto:
100 g rucola
1 teentje look
30 g pijnboompitjes (mogen eventueel wegvallen, de pesto is dan iets vloeibaarder)
50 g geraspte parmezaan
zachte extra vierge olijfolie
peper en zout

Bereiding

Mix voor de pesto rucola, look, pijnboompitjes en parmezaan met een scheutje olie glad in een blender en voeg er dan – terwijl de machine draait – meer olie aan toe tot je een smeuïge saus hebt. Doe over in een bokaaltje en bewaar – makkelijk enkele dagen – in de koelkast.

Verdeel de carpaccio over de koude borden, schaaf er parmezaan over, bestrooi met pijnboompitjes, top af met rucola en druppel er olijfolie over. Werk af met streepjes pesto en geef er nog extra pesto en olijfolie apart bij.  

Advertentie