“Aardbeien zijn heel terecht tot ‘Fruit van het Jaar’ gekozen “zegt Arabelle Meirlaen, chef van Arabellle in Marchin, het Beste Belgische Groenterestaurant 2019. “Het is een superlekker fruit dat boordevol smaak zit en een mooie zoet-zuur balans heeft.

In mijn tuin heb ik 4 soorten aardbeien staan waarvan ik de ‘mara des bois’, de kleine bosaarbeitjes. de allerlekkerste vind. De ‘fraises Alexander’ zijn speciallekes, ze groeien in mei en juni om dan te verdwijnen en in augustus terug te keren en opnieuw vruchten te dragen.

Aardbeien zijn super smaakbommetjes die je op veel manieren kunt verwerken. ’s Zomers staat er altijd aardbeilimonade in de koelkast, mijn dochtertjes zijn er dol op. Laat stukjes aardbei 12 uur macereren in zuiver water met een beetje honing en enkele druppels kefir. Daarna zeven en in flessen doen en bewaren in de koelkast.

Voor een coulis warm je aardbeien lichtjes op, doet er beetje honing en citroen bij, mixen en zeven in bokalen, ca. 15 minuten steriliseren en je hebt meteen een voorraad die tot ’s winters meegaat.

Een hartige saus maak je door aardbeien, frambozen en piment te mixen, zeven en op smaak te brengen met pimentazijn, goede olijfolie en eventueel een mespuntje rietsuiker. De saus past mooi bij schaaldieren – bij warme kreeft is het ronduit heerlijk – en geeft pit aan rode bietentartaar.
Een fantastisch amuse is een maki sushi met aardbei, eventueel samen met rauwe vis. Voor een aardbeiencake vertrek je van een klassieke quatrequart waarin je de appel vervangt door aardbeien. Een luchtig dessert maak je dan weer met een combinatie van aardbeien en merinque.

In mijn desserts werk ik graag en vaak met parfums waarvan ik de geuren ga koppelen aan ingrediënten. Parfumeur Guy Delforge uit Namen creeërde een schitterend parfum met toetsen van vanille, rozen, bergamot en… aardbei. Ik bedacht er een dessert bij met dezelfde onderdelen en verschillende structuren. Bij het serveren geef ik telkens een staaltje van het parfum zodat men even kan ruiken om dan tijdens het eten op zoek te kunnen gaan naar mijn vertaling van het parfum in smaken.”

Arabelle http://www.arabelle.be
Parfumerie Delforge http://www.delforge.com

Advertentie