Boontjes vormen een prima basis voor een zomerse salade. De stukjes spek kun je vervangen door plakjes gebakken spek, ringetjes gebakken witte pens, stukjes gebakken haloumi, reepjes nieuwe maatjes, in 2 gesneden hardgekookte kwarteleitjes, vlokjes verse geitenkaas,… variatie te over. Als extraatje of om er een echte maaltijdsalade van te maken kun je er apart koude gekookte krieltjes en fijngesnipperde kropsla bij geven.

Ingrediënten (voor 2 pers.)
300 g boontjes
1 takje bonenkruid
6 kerstomaatjes (in verschillende kleuren), in 4 gesneden
100 g spekreepjes
2 bosuitjes, fijngesnipperd

voor de mosterdvinaigrette:
1 el witte wijnazijn 3
el olijfolie
2 el mosterd
versgemalen peper zout

Bereiding
Klop voor de vinaigrette wijnazijn, olijfolie en mosterd goed door elkaar en breng op smaak met peper en zout. Doe over in een bokaaltje met schroefdeksel. Schroef dicht en bewaar tot gebruik in de koelkast. Voor gebruik even goed schudden.

Kook de boontjes beetgaar in water met het bonenkruid. Giet af, laat afkoelen onder koud stromend water en dep droog.

Bak de spekjes in eigen vet krokant, haal uit en laat uitlekken op keukenpapier.

Verdeel de boontjes over een schaal (of individuele borden), hussel er de tomaatjes en spekjes door, besprenkel met wat vinaigrette en geef de rest er apart bij.

Advertentie