De sneeuwklokjes bloeien al, omdat het winterbloemen zijn lijkt dat minder raar dan het is. Minder raar dan de madelieven, maagdenpalm, maartse violen, helleborus (die dit jaar hun Nederlandse naam eer aandeden en werkelijk kerstrozen gaven), koekoeksbloemen, een paardenbloem en bloeiende narcissen (!). Zelfs de eerste vroege vogels lieten zich door de voorjaarstekenen verleiden een lente lokroep te fluiten.
TVT-smaakmaker Mari Maris

Wat dat allemaal zegt over oorzaak en gevolg zullen we voor nu maar even laten rusten. Wij tuiniers moeten deze dagen op ons handen zitten, laat dat afgestorven blad vooral nog even liggen, snoei de struiken en bomen nog niet, hoe dik hun knoppen ook gezwollen zijn.

Áls het ineens toch nog echt winters wordt en de uiteinden van de takken, of erger, de knoppen, kapotvriezen kan daarna een snoeibeurt de vorstschade doorgaans redelijk herstellen. En het dorre spul dat we zo graag meenemen in de voorjaarschoonmaak kan de beschermende reddingsdeken zijn voor de vaste planten die eronder zitten –of al enthousiast uitgelopen zijn. Niks aan doen dus, hoogstens even opzij duwen en kijken of er wat sappige wilde blaadjes onder zitten, want ook speenkruid, molsla, veldkers en zuring doen het al…

Van al dat gerommel in de tuin krijgt een mens wel trek. In soep. Ik tenminste, ik schotel u daarom nog een keer soep voor.
Volgende keer weer iets om op te kauwen, maar hij is zó lekker en vol, ik zou haast zeggen, vlezig, van smaak dat ik hem toch graag met u delen wil.

Krachtige soep (waar echt geen vlees in getrokken heeft, ook al zou je denken van wel)

Men neme 3 uien, een knolselderij en 2 dikke tenen knoflook en neemt daar de schillen en onhandige (zandvrij geschrobde) stukken van. Die gaan in een ruime pan met een ruime liter koud water en een laurierblad. Breng aan de kook, draai het vuur lager en laat een half uurtje trekken.

Dan
3 uien (die van die schil), gesnipperd
2 dikke tenen, knoflook, fijngesneden
flinke dessertlepel tot eetl ras el hanout
dessertlepel komijnzaad
flinke dessertlepel tot eetl Turkse gehaktkruiden
4 iets kruimige aardappelen, in brunoise (hun, geboende, schillen kunnen ook in de bouillon)
12 gedroogde tomaatjes, in reepjes
2 à 3 plakken knolselderij, in brunoise
olijfolie
en als u hebt, twee flinke handen wild groen; zuring veldkers, speenkruid enzovoort

Verwarm nog ruime pan met olijfolie en fruit er de ui in.
Voeg als hij glazig is de aardappel toe en bestrooi met ras el hanout, komijnzaad en gehaktkruiden. Laat in 2 à 3 minuten de aroma’s loskomen, schep af en goed om vanaf de bodem (die aardappel heeft plak-neigingen).
Hang een zeef in de pan, schenk de bouillon erdoor en druk het vocht goed uit de schillen.
Breng aan de kook, voeg de reepjes gedroogde tomaat toe, draai het vuur lager en laat 12 minuten zachtjes koken. Voeg dan de knolselderij toe en laat nog 10 tot 20 minuten trekken.
Áls u al lekkere groene blaadjes hebt gevonden, snijd ze dan in fijne reepjes en strooi ze er op het allerlaatst in.

Variatie:
U begrijpt, er kan van alles toegevoegd, van meiraap, ragfijn gesneden kool of prei tot stukjes feta (op het laatst hè) enzovoort enzovoort.

Mari Maris

Advertentie