Van oktober tot april maakte mijn moeder bijna elke week witloof met hesp klaar. Deels omdat ze het een makkelijk gerecht vond dat ze al de dag voordien kon klaarmaken, deels omdat iedereen er gewoon dol op was. Het witloof stoofde ze in een flinke klont boter en de saus maakte ze met een witte roux van melk en royaal veel gruyèrekaas. Heel soms volg ik haar recept, maar meestal kook ik – lettend op vet en de lijn – het witloof in groentebouillon en gebruik het kookvocht voor de saus in plaats van melk. De gruyèrekaas vervang ik vaak door comté, omdat ik daarvan steeds een stukje in de frigo heb.

Witloof met hesp (2 pers.)

4 stevige stronkjes witloof
4 sneetjes gekookte ham
groentebouillon*
80 g geraspte kaas
peper en zout
2 el bloem
1 el boter

Snij de voetjes van de stronkjes, verwijder de buitenste blaadjes en snijd ze in 2 als ze het grote zijn, anders laat je ze in hun geheel.

Leg het witloof in een pot, overgiet met bouillon tot het net onderstaat, breng aan de kook, verminder het vuur en kook het witloof beetgaar. Haal uit het kookvocht en laat uitlekken.

Smelt de boter, roer er de bloem door en laat lichtjes kleuren. Voeg het witloofkookvocht toe en roer tot een gladde saus. Mix eventueel door met een staafmixer. Meng er de helft van de kaas onder.

Leg de plakjes ham open, verdeel er het witloof over en rol de plakjes op. Leg in een ovenschaal, overgiet met de saus en bestrooi met de rest van de kaas. Plaats onder de grill tot er een mooi korstje is gevormd. Serveer met gekookte aardappelen of rijst.

* Je kunt vertrekken van k&k bouillon of van een bouillonblokje, maar veel lekkerder én zuiverder is zelf groentebouillon maken. Snij 1/2 prei, 1 ui en 1 wortel in stukken en kook in ruim water met wat tijm en rozemarijn. Breng op smaak met peper en zout, zeef en laat afkoelen. Ik heb altijd een voorraadje in de diepvries.

credits: recept en tekst Tine Bral, foto’s Marc-Pieter Devos

Advertentie