De planten hier langs de beek gaven al een aardige oogst, er kwam dan ook regelmatig rabarber op tafel: vlug geroosterd met een beetje knoflook en tijm, gesmoord in boter en salie, soep, met hangop en (wel gezoete) taart. En toen kwam de buurman, ‘of ik wat rabarber wilde komen oogsten?’.

Zijn plant bleek groot genoeg om 2 twee peuters onder te laten wonen. Als je oogst van zo’n villa van een struik heb je al gauw genoeg voor een weeshuis. Maar er zijn geen arme weesjes in de buurt, dus groeit de tafel langzaam vol met rabarbertaart (gelukkig was er een taartminnende tante jarig) jam, compote, ingelegde en siroop.

Omdat het zoveel rabarber was, waren er heel veel van die mooie rooie krullen die je van de stengels moet trekken (dat hoeft niet altijd trouwens, als de rabarber in korte stukjes verwerkt wordt kan alles eraan blijven zitten) en dat is ook rabarber. Dus maakte ik daar de siroop van. Dat kan natuurlijk ook met de hele stengels, dat begrijpt u, maar als u nou toevallig ook zo’n berg rabarber-draden hebt is het een goede bestemming.

Over weggooien gesproken; dat witte, iets bredere, voetje dat aan de onderkant van de rabarber zit (in de winkel gekocht is dat niet altijd zo) dat hoeft niet weg. Het neutraliseert het zuur grotendeels en maakt rabarber veel beter verteerbaar, laat het dus gaarne meegaren met uw rabarbergerecht. U kunt het er na bereiding uitvissen, hoewel het na een minuut of vijftien vrijwel volledig is opgelost.

Rabarbersiroop
voor ruim anderhalve liter
1,5 kilo rabarber, schillen of stukken, voetjes: alles dat u hebt
ca. 750 g suiker

Doe alle rabarber in een hoge pan, schenk er ongeveer 3 liter water op, tot alles onderstaat. Breng aan de kook, draai het vuur lager en laat inkoken tot de helft. Het is nogal een pan vol, dus dat duurt zomaar twee uur of langer. Maar u hoeft er al die tijd niets anders aan te doen dan af en toe even kijken of de helft van het vocht al verdampt is.
Haal dan van het vuur en laat afkoelen.
Zet een uur of 8 koud weg.
Schenk door een fijne zeef in een tweede pan, zet die als het even kan op een weegschaal zodat u meteen weet hoeveel vocht er over is. Werk al het vocht uit de rabarber door de massa in de zeef steeds om te duwen-scheppen met een lepel.
Voeg een gelijk gewicht suiker toe (het is siroop hè, die wordt dus voor gebruik verdund, dan valt het allemaal weer mee. Minder suiker kan wel, maar beperkt de houdbaarheid aanzienlijk). Breng aan de kook, draai het vuur lager en laat 10 minuten zachtjes koken.
Spoel ondertussen glazen flessen uit met soda, en vervolgens schoon met kokend water. Zorg voor goed sluitende, schone, doppen. Hang er een trechter in en vul tot net onder de rand.

Een zeer verkwikkend siroopje voor warme dagen, aangelengd met koud (bruis)water. En misschien een drupje van het een of ander. Wodka, gin? Ik zeg maar wat.

U kunt de siroop ook verder inkoken tot stroop, hoe verder hij inkookt hoe zoeter, toch blijft er ook een rinse toon over die taarten, crêpes en desserts iets bijzonders geeft.

credits: tekst en foto Mari Maris

Advertentie