Het is grijs vandaag met mist die laag over het water blijft hangen, best wel killig genoeg om in het bakaanbod van meesterbakker en TVT-smaakmaker Kris Goegebeur te duiken. Gist heb ik standaard in huis net als bloem dus… kneden maar!

Ik bedenk dat het een mooie repetitie is voor de feesten, deze broodjes maken, want ze zijn perfect inpasbaar in een feestmenu. Gesofisticeerd met hazelnoot en rozijntjes of stoer met spek en kool.

Basisdeeg (gewoon wit broodje) 

500 g water
50 g gist
650 g witte tarwebloem
70 g ongezouten boter
15 g zout

1. Stort de bloem op tafel of doe ze in een keukenrobot. Maak een kuiltje in het midden waar je het water en de gist in mengt. Meng dan geleidelijk ook de bloem erdoor tot je een deeg krijgt. Doe er nu als allerlaatste de boter en het zout bij en kneed verder tot een glad deeg. Vetstof en zout mogen niet in contact komen met de gist want dan wordt zijn werking afgeremd (door het vet) of zelfs afgebroken (door het zout).

2. Laat het deeg minstens 12 u rusten in de koelkast. Zo blijven de broodjes later langer vers.

3. Vouw het deeg dicht en weeg stukjes van 50 g af. Maak er bolletjes van en laat ca 40 min. rijzen op kamertemperatuur. Besproei het deeg met water – zo krijg je een dunne krokante korst – en bak de bolletjes 10  min. in een voorverwarmde oven op 235°C.

Hazelnoot-rozijnen broodjes

Maak het basisdeeg tot aan het einde van stap 1.

Meng 200 g gebakken en gehakte hazelnoten en 100 g rozijnen door het deeg. Ga verder met stap 2 en 3. Bestrooi voor het bakken met wat bloem.

Lekker als ontbijt met confituur of als hartig broodje met camembert of brie en eventueel wat honing.

Broodjes met spek

Maak het basisdeeg tot aan het einde van stap 1.

Bak 200 g spek krokant samen met 30 g fijngesneden rode ui. Laat het mengsel afkoelen en meng het door het deeg. Ga verder met stap 2 en 3. Beleg de bolletjes voor het bakken met een geblancheerd stukje koolblad. Dit is facultatief, je kunt de broodjes ook zonder de kool bakken.

Heerlijk bij een winterse erwten- of uiensoep.

Advertentie