Voor de Italianen is er maar één authentieke pizza: de Napolitaanse. Een pizzabodem maak je met bloem, verse gist en water. De vulling van de oerpizza vraagt om niet meer dan tomaat, mozzarella en wat olijfolie. Maar het plezante aan pizza is dat je eindeloos kan variëren bij het beleg. Geef je creativiteit vrije baan en bedenk je eigen toppizza als voorgerecht, hapje of hoofdgerecht.

Pizzadeeg (voor 1 pizza van ca. 30 cm)

Voor mijn pizzadeeg gebruik ik het basisdeeg uit de Italiaanse kookbijbel bij uitstek De Zilveren Lepel. Zie je zelf aan de slag gaan niet zitten, geen probleem, elke supermarkt heeft kant-en-klaar pizzadeeg van goede kwaliteit in zijn verstoog. Ik heb altijd 1 of 2 degen in de koelkast, want niets handiger én sneller klaar bij onverwacht bezoek als een pizza!

250 g bloem (liefst de Italliaanse soort 00 of een fijne tarwebloem)
15 g verse gist
120 ml lauw water
olijfolie

Los de gist op in de helft van het water en laat ca. 10 min. rusten op kamertemperatuur.

Giet de bloem in een ruime kom, maak in het midden een kuiltje en giet de gist in het kuiltje. Meng met je vingers door de bloem en giet er beetje bij beetje de rest van het water en een klein scheutje olie bij. Of je alle water moet gebruiken, hangt van de bloem af. Kneed goed door, dek de kom af en laat ca. 2 uur rijzen op kamertemperatuur. Het volume zal ongeveer verdubbeld zijn.

Haal het deeg uit de kom, leg het op een met bloem bestoven plank of aanrecht, kneed het nog even door tot een elastisch deeg, duw het plat en rol het uit tot de dikte die je wil. Ik hou het meest van een pizza met dunne bodem, maar dikker kan perfect. Lukt het niet om een mooie ronde te maken, niet erg, een homemade pizza mag best een grillige vorm hebben!

Leg het deeg op een bakpapier en vouw de zijkanten van het deeg naar binnen zodat je een rand krijgt. Wrijf voor je gaat bakken die rand in met een beetje olie. En dan: vullen maar!

Laat ondertussen de bakplaat mee opwarmen in de oven op 240°C. Leg het gevulde deeg (en het bakpapier) met een brede spatel op de plaat en laat ca. 20 min. in een naar 220°C teruggebrachte oven bakken. Ik zet mijn timer eerst op 10 min., controleer de pizza en zet dan nog 5 of 10 minuten bij. Bak je verschillende pizza’s na elkaar, laat dan de bakplaat liggen, haal de gebakken pizza er met een schep af en leg de nieuwe pizza er meteen met de schep weer op.

Homemade pizza metRecepten

Pizza met tomaten, olijven en mozzarella

1 pizzabodem – 1 el rode pesto – 1 coeur de boeuf tomaat, in stukjes gesneden – 6 gemarineerde tomaten (uitgelekt), in stukjes gesneden …
RECEPT

Vier kazen

1 pizzabodem – 1 el gewone pesto – 2 el geraspte parmezaan – 1 bol mozzarella …
RECEPT

Groenten en geitenkaas

1 pizzabodem – 1 el rucolapesto – gemarineerde rode en gele paprika’s (kant-en-klaar, uitgelekt), in reepjes gesneden – 4 artisjokhartjes …
RECEPT

tekst en recepten Tine Bral
foto’s Marc-Pieter Devos

Advertentie